Има възможност в България да бъде изграден център за лечение на тумори с лъчение както с протони, така и с леки йони. Това обяви доцент Леандър Литов на съвместна пресконференция с директора на ЦЕРН професор Ролф Хойер.

По думите на Литов у нас вече се обсъжда подобен проект, който може да се осъществи за около седем години и е с прогнозна финансова оценка от 150 милиона евро. Такива центрове вече има в Европа в две държави, а вече се строи нов и в Австрия.

Лечението на тумори там се извършва с помощта на ускорител, разработка на ЦЕРН. Лъчението не минава хоризонтално по кожата, както при останалите методи, като така не засяга и здравите клетки преди и след самия тумор, което е особено важно специално при терапиите на малки деца.

Това ще бъде регионален център, който ще нахвърля нуждите на България, но ще покрие целия Балкански полуостров, обясни Литов. По думите му капацитетът на центъра  ще обхваща лекуването на около 1500 души. Това е комплексно и стратегическо решение за страната ни, ще ни изведе много напред, категоричен е ученият.

По разчети в момента един български пациент с тумор плаща по 50 хиляди евро за подобно лечение в чужбина. Осъществи ли се изграждането на подобен център у нас, онкоболните българи ще получават качествено и минимално вредно лечение на осезаемо по-ниска цена - близо 15 хиляди.

Важна стъпка пред страната ни пък ще бъде осъществяването на преговори с Европейската комисия, за да стане ясно дали няма да може да ползваме европари за част от финансирането на скъпоструващия проект.