Броят на загиналите деца при катастрофи през 2016 г. е най-голям, отколкото през последните 6 календарни години. Изключение прави само 2010-а. Това обяви инспектор Мария Ботева от отдел "Пътна полиция" при връчването на парична помощ за пострадалите деца от София.

За последните 6 години броят на загиналите при катастрофи е рекорден като цяло.

В навечерието на Коледните празници Националният дарителски фонд на БЧК за подпомагане на деца, пострадали при пътнотранспортни произшествия, предоставя финансова помощ за лечение на 64 деца от цялата страна, жертви на пътни инциденти. В сградата на БЧК бяха дарени пари и подаръци на 16 деца от София.

Инспектор Ботева представи статистиката, като я нарече "тъжна зимна приказка". През тази година са загинали 34 деца, а 1091 са ранени при катастрофи.

От 1 януари до 30 ноември 2016 г. са станали 6874 тежки катастрофи с 665 загинали и 8650 ранени. За същия период на 2015 г. са станали 6638 тежки катастрофи - с 236 по-малко. Загиналите са 659 души - с 6 по-малко, а ранените са с 392 по-малко.

Само за месец ноември са настъпили 576 катастрофи с 66 загинали и 712 ранени.

"Тъжна е нашата приказка. С тази приказка започва денят на пътния полицай, а с нея са запълнени дните и нощите на 34 къщи. В тях ги няма 34 деца", коментира инспектор Мария Ботева.

В последните години има тенденция към увеличаване броя на ранените при пътнотранспортни произшествия деца и броя на загиналите деца, изтъкна началникът на отдел "Пътна полиция" към ГД "Национална полиция" Бойко Рановски. Той призова всички участници в движението да помогнат, за да се променят стряскащите данни.

Децата получиха средствата, както и коледни подаръци, от председателя на БЧК Христо Григоров, омбудсмана Мая Манолова, шефа на КАТ Бойко Рановски и карикатуристи, които организираха благотворителна изложба в подкрепа на пострадалите в пътни инциденти.