Софийският апелативен съд окончателно отстрани от длъжност председателя на антиконфликната комисия Филип Златанов.

Преди днешното заседание на съда стана ясно, че скандалното тефтерче с „драсканиците" на Филип Златанов е намерено от разследващите на бюрото в кабинета му. Безспорно това беше и един от неизяснените от прокуратурата въпроси, който будеше любопитството на медиите.

Разяснението направи адвокатката на Златанов преди апелативните съдии да решат окончателно дали да го отстранят от директорския пост в Комисията за конфликт на интереси.

Преди седмица градските съдии го „уволниха", но последната дума има Софийският апелативен съд. Филип Златанов обаче няма да чуе лично решението им, тъй като е преценил да не се явява в съдебна зала.

И днес защитата повтори казаното от Златанов, че всичко написано в дневника му са просто драсканици.

"Доколкото знам не го е отварял от месеци, даже нямаше спомен какво точно има записано вътре, чак по делото си спомни", обясни адвокат Мария Вълканова по повод тефтера.
Според нея не е необходимо да се прави графологична експертиза.
Запитана като гражданин тя не се смущава от това тефтерче, адвокатката отговори, че е човешко.

А на въпрос какво мисли, ако хипотетично при прокурор беше намерено тефтерче, в което пише кой да бъде ударен, дали пак няма нищо да я притеснява, тя каза: „Честно казано не мисля, че това е единствено тефтерче, което съществува. Не мисля, че това е единственото тефтерче и като гражданин, мисля, че затова хората са на улицата".

Вълканова е виждала от тефтерчето само това, което е снимано по делото и което бе показано на пресконференцията: "Не ни бяха предявени никакви доказателства, нито едно".
Адвокатката посочи, че са ги поискали, а в постановлението за привличане като обвиняем няма нито едно конкретно деяние.

Апелативните съдии обаче отстраниха Златанов окончателно от длъжност. Причината е, че има възможност, ако остане шеф на Комисията, да попречи на разследването.
Магистратите се съгласиха с казаното от защитата, че обвинението не е конкретизирано. Адвокат Вълканова изтъкна, че прокуратурата не сочи нито конкретно деяние, нито конкретно време. Няма и посочени последици и облаги за Златанов или някой негов познат.

Макар да признаха този пропуск, магистратите подчертаха, че това не пречи на Златанов да разбере ясно в какво го обвиняват, както и да организира защитата си.
Изводът не е самоволен, а е доказателствено подкрепен, категорични бяха съдиите.
Адвокат Вълканова настояваше, че самото обвинение е незаконосъобразно. Според нея и това, че една преписка не е публикувана на сайта на Комисията може да има своето логично обяснение.
Не е предмет на наказателното производство и дали една преписка е в едно или друго шкафче, заяви Вълканова и добави: „А това, че не са решавани преписки в срок не е по вина на председателя а Комисията. Има достатъчно външни фактори, които влияят и затова той е последният човек, който може да бъде упрекнат в това."
Защитата беше категорична, че в кориците на делото не се съдържат данни за престъпление.
Ако аз съм записала в тефтера си, че съм ядосана на някого и искам да го убия, но той е жив и здрав, тогава няма как да ме съдят за убийство, подчерта още адвокатката.
Отстраняването на Филип Златанов е окончателно и не подлежи на обжалване.

Припомняме, миналата седмица от държавното обвинение дадоха обширна пресконференция, на която стана ясно, че комисията е изпълнявала директни политически поръчки и е била използвана като инструмент за търговия с влияние, шантаж и рекет.

Главна роля в това разобличение получи собственоръчно попълван личен бележник на разследвания председател на комисията. Той прилежно си е записвал всички спуснати му задачи: „да нанесе "удар!", "да оправи", "да прекрати" конкретни преписки.
Златанов си записвал и поръчителите, търсената крайна цел, как да се поднесе информацията на медиите, включително точния час и акцента на новината, дори и проследяването на реакцията на журналистите.

Видно от бележките, спускането на всяка задача и след това отчитането й става пред хора с инициали "ИФ, ЦЦ, ББ".
Ден след изнасяне информацията от тефтерчето, Искра Фидосова „подаде" оставката си като депутат и член на ръководството на ГЕРБ.