Близо десет позвънявания за изнудване на стационарните телефони в Община Смолян са направени за около час по време на обедната почивка днес. Сигнализирана е полицията в града, за да открие авторите на телефонния тормоз, съобщи Радио Пловдив.

Във всички случаи става дума за катастрофа с деца и са искани различни суми.
„Това разконцентрира служителите и е изключително неприятно. Хората се притесняват, тъй като става въпрос за децата им", коментира кметът Дора Янкова.

Телефонните измамници са говорили с почти всички служители в Общината, потвърди и Сийка Забилева - дознател в полицията в Смолян. Измамниците използват често схемата за блъснати деца, предвид на това, че е лятна ваканция и малчуганите са навън.

Каквото и да се случи, потърпевшите трябва първо да позвънят на своите близки или да потърсят полицията, за да проверят има ли инцидент. В никакъв случай не бива да бъдат давани пари на ръка.

Измамниците не правят предварителни проучвания и не събират информация и данни за доходи за потенциалната си жертва. Те звънят на случаен принцип и ако жертвата усети измамата, обаждането не се повтаря. За съжаление случаите продължават, защото телефонните измамници са намерили подходящата ниша и доста хора им вярват.