16-годишното момче от Пловдив, което беше задържано заради планиране на терористичен акт, е вербувано от терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"). Това обяви заместник главният прокурор Иван Гешев на специална пресконференция във връзка със случая.

По думите му в помещенията, които младежът е използвал, било намерено знаме на терористичната групировка, както и книги.

"Детето е обект на многомесечна, може би дори годишна вербовка от "Ислямска държава". Няма да изпадам в подробности как се е запознал с вербовчика в интернет, пращани са му клипове", каза още той.

Намерени били и множество готови и в процес на изготвяне взривни устройства. Едно от тях било т. нар. "тръбна бомба", каквито са използвани при атентати в САЩ. Открити са и 14,5 килограма взривно вещество, каквото е използвано при атентати в Белгия и Франция, както и при атаката в Сарафово през 2012 г.

По думите на зам. главния прокурор детето е жертва, ставало въпрос за лична трагедия, а не толкова за едно досъдебно производство.

Припомняме, че ученикът е бил арестуван в четвъртък, като е планирал нападение в Пловдив.

"Получихме сигнал, чийто източник са близки на това дете. В рамките на часове беше създадена организация, стана ясно, че говорим за случай на радикализирано дете. В Пловдив отидоха екипи на спецпрокуратурата. Претърсихме две помещения, които е ползвало детето, което е ученик в елитна пловдивска гимназия. Анализ показва, че детето е много интелигентно, от добро семейство", разкри Иван Гешев.

Съдът вчера е преценил, че срещу момчето следва да бъде взета мярка за неотклонение "под надзор на детска педагогическа стая". Според зам. главния прокурор това е грешка.

Към момента младежът е при родителите си.

Хванаха непълнолетен джихадист, готвел терористична атака в Пловдив
Обновена

Хванаха непълнолетен джихадист, готвел терористична атака в Пловдив

За първи път у нас е предотвратен терористичен акт