Младите шофьори трябва да се учат да шофират всеки ден и да шофират с отговорност. Такъв апел отправи директорът на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски по време на официалното откриване на финалното състезание "Най-добър млад шофьор на България 2019 г.".

По думите му участието във финалния етап на състезанието за най-добър млад шофьор не значи, че младите стават най-добрите шофьори, а напротив - трябва да продължат да се учат как да шофират всеки един и да шофират с отговорност.

На свой ред председателят на Агенцията по пътна безопасност Малина Крумова коментира, че младите шофьори трябва да бъдат амбицирани да се усъвършенстват, когато шофират, да пазят себе си и семейството си на пътя. По думите й трябва да се направи, така че пътищата да бъдат по-безопасни и всички ние да опазим живота си.

Крумова призова младите хора, които един ден ще станат родители, да предадат знанията и уменията си по пътна безопасност и на децата си.

"Всички ние сме отговорни на пътя и трябва да толерираме участниците в движението, защото всички на пътя имат право да бъдат там и ние трябва да бъдем отговорни към тяхното поведение", посочи бившият зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Тя подчерта, че добър шофьор не се става по рождение, а по обучение.

От своя страна кандидатът от ГЕРБ за евродепутат Андрей Новаков призова младите шофьори да превърнат автомобила в продължение на себе си и да знаят, че каквото и да се случва с автономните автомобили, човекът винаги ще бъде на централно място.

Новаков изтъкна, че винаги уменията на водачите имат значение как ще пристигнат там, закъдето са тръгнали.

Водещите и модераторите на събитието заявиха, че всички млади участници до 26-годишна възраст могат да участват в инициативата "Най-добър млад шофьор", която има за цел насърчаване на пътната безопасност.

Кампанията стартира с теоретичен изпит, а най-добрите 30 се класират за практическия изпит. Участниците трябва да имат минимум 5-годишен стаж зад волана и да нямат влезли в сила наказателни постановления или фишове.

Класиралите се има за цел да преминат през хлъзгав участък от пътя с износени гуми, смяна на гуми, оказване на първа помощ и паркиране. Младите шофьори трябва да покажат знания и умения за безопасно шофиране, както и реакции в случай на автомобилна катастрофа.

Голямата награда за най-добрият млад шофьор е една година безплатно шофиране на чисто нов автомобил. За смелите млади шофьори, достигнали до финала могат да получат още много вълнуващи награди.