Шофьорите, на които днес им предстои пътуване, е необходимо да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, предупреждават от Агенция "Пътна инфраструктура (АПИ).

Националният институт по метеорология и хидрология определи жълт код за опасно време в областите Видин, Монтана, Враца, София-град, Софийска област, Перник и Кюстендил, в които се очакват снеговалежи и образуване на снежна покривка.

199 снегорина чистят в София
Обновена

199 снегорина чистят в София

Заради почистване ще се затварят пътни участъци

Усложнена е пътната обстановка в страната, силен снеговалеж има в Кюстендил, Пазарджик, София, както и в района на проход "Предел", Юндола, Попови ливади, Сатовча и Добринище (обл. Благоевград); Враца и Леденика (обл. Враца); Ловеч, Троян, Ябланица, Априлци, Шипково, "Троянски" проход (обл. Ловеч); Берковица (обл. Монтана), Видин, прохода "Шипка".

Отстранен е тир, препречил движението в района на тунел "Топли дол"
Обновена

Отстранен е тир, препречил движението в района на тунел "Топли дол"

Пътищата са мокри, частично - заледени

На места има закъсали товарни автомобили. Създадена е организация за изтеглянето им, така че да не пречат и да затрудняват движението, уверяват от МВР и АПИ.

Снегорин се преобърна и затвори пътя Кюстендил-Дупница
Обновена

Снегорин се преобърна и затвори пътя Кюстендил-Дупница

Отлагат следствения експеримент на пътя Своге-София

За снегопочистване, временно е ограничено движението на камиони над 12 т на АМ "Струма" - от п.в "Бобошево" в посока София; АМ "Люлин" в посока изход София - водачите изчакват на място от 5-ти км при п.в. "Мало Бучино"; пътя Кюстендил- ГКПП "Гюешево"; пътя ГКПП "Калотина" - Сливница.

Временно се ограничава движението на камиони над 12 т по АМ "Тракия" в посока София на територията на Софийска област поради обилен снеговалеж и за снегопочистване.

Въвежда се ограничение на движението на камиони над 12 т по АМ "Тракия" в посока София на територията на област Пазарджик.

Шофьорите да се въздържат от пътуване по АМ "Струма" в участъка София - Благоевград поради обилен снеговалеж. В отсечката е ограничено движението на тежкотоварни камиони над 12 т поради снегопочистване.

Поради катастрофирал товарен камион, временно е ограничено движението в изпреварващата лента при км 221 на АМ "Тракия" и то се осъществява в активната лента.

Временно е ограничено движението на камиони над 12 т по АМ "Струма" от км 20 до км 26 в област Перник за снегопочистване.

Към 17 часа бе спряно движението на всички автомобили към македонската граница, по информация на БГНЕС. Усложнена е пътната обстановка района на Благоевград заради падналия сняг. За 4 часа-до 16 ч. натрупа над 10 см снежна покривка, спряно е заради снегопочистване движението на товарни автомобили над 12 т през прохода Предел, както и на всички МПС от Благоевград към ГКПП "Ст. Лисичково" на българо-македонската граница.

Временно се ограничава движението по пътя Видин-Монтана по околовръстния път на Монтана при км 10+590 поради изтеглянето на аварирал товарен камион. Водачите изчакват на място.

АПИ апелира шофьорите, на които днес не им се налага спешно пътуване в Северозападна България, да се въздържат от пътуване. Водачите на тежкотоварни превозни средства и на леки автомобили трябва да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки дистанция и указанията на контролните органи.

Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.