Чудеса с търговията на гласове не могат да се случат, ще има някакъв процент купен вот, но има предпазливост при продавачите и купувачите.

Това заяви Тихомир Безлов, старши анализатор по програма "Сигурност" в Центъра за изследване на демокрацията пред БНТ.

Търговията с гласове за изборите е засенчета и от COVID-19, посочи Безлов.

Във връзка с пика на четвъртата ковид вълна, Безлов изтъкна, че още тази седмица предстои пикът на коронавируса, но целият експеримент как ще продължи е трудно да се каже. При положение, че има толкова висока смъртност и проблеми със здравната система защо хората не се ваксинират, недоумява експертът.

По думите му отговорът защо е толкова нисък процентът ваксинирани българи е много труден, но ако се погледнат ранните данни за отричане на ваксините, България седяла в средата на европейската таблица. В момента има рекордни ваксинации в Испания и Франция, които са с ниска смъртност, а при нас смъртността се повиши. Вина за това имат политическата криза и нестабилност, посочи Безлов.

Според него вече има промяна в нагласите от мерките, но за съжаление има закъснение и това се отразява от на смъртността и тежките случаи на заразените от COVID-19 хора. Вероятно до 2-3 седмици може да има някакъв ефект от мерките, очаква Безлов.

Той посочи, че в България има висока смъртност, като последната вълна надминахме дори Перу по смъртност. За Безлов една важна стъпка би била много добра - пациенти, които са тежко заразени от COVID-19, да бъдат транспортирани в други европейски страни, където да бъдат лекувани.