Колко богата е тази държава, която си позволява да пропусне ДДС за стотици милиони годишно? Това запита риторично пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

4070 лв. е основната заплата на шефа на НАП

4070 лв. е основната заплата на шефа на НАП

Увеличението влиза в сила от 1 април

По думите му, начисленият, след ревизии на НАП, косвен данък за последните 17 години е за 16,2 милиарда лева. Над една трета от сумата е класифицирана като несъбираема.

Центърът за изследване на демокрацията е анализирал механизмите на ДДС измамите и мерките за данъчната политика. Една част от тези пари са отишли в така наречения криминален свят, тоест чисто черния свят, обясни Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Почина простреляният в центъра на София данъчен инспектор

Почина простреляният в центъра на София данъчен инспектор

Иво Стаменов беше директор на отдел "Фискален контрол" в НАП

"Като се започне от криминалните хора, минете през някакви политически национални и локални структури. Някаква част от това ДДС е и човек, който не си е платил 20% ДДС за захарта, а е платил само 10% върху нея, защото другите 10% са ги събрали веригите, значи този човек си е купил захар вместо за 2,20 лева, за 2,10 лева. Той е взел 10 стотинки, тоест там са отишли парите. Тук се включва и купуването на кафе, за което не е платено ДДС, както и цигари, на които не е платен акцизът, защото освен това ДДС, за което говорим, имаме и загуби от акцизи в тази икономика", каза Безлов.

Припомняме, преди дни от гражданско движение БОЕЦ поискаха премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов да бъдат разследвани от прокуратурата за несъбрано ДДС на стойност над 4.7 милиарда лева. Предварителните данни са събрани от следователя Бойко Атанасов, който срещу когото по-късно от ВСС единодушно бе прието да започне проверка.

БОЕЦ дава Борисов и Горанов на прокурор

БОЕЦ дава Борисов и Горанов на прокурор

От 2000 г. насам от България са източени 16 млрд. от ДДС

На 7 февруари 2018 г. от БОЕЦ внасят сигнал до НСО, ДАНС и МВР с искане да бъде осигурена охрана от НСО за следовател Бойко Атанасов заради неговата дейност по разкриване на финансови и корупционни престъпления и направените от него разкрития пред сайта "Биволъ" за съществуването на шпицкоманди в прокуратурата за изпълнение на мокри поръчки... "и всичко това на фона на поредицата показни убийства през последните месеци в столицата, едно от които на служител на НАП, занимаващ се именно с фиска". Малко по-късно вместо охрана, съдебните кадровици му назначиха щателна проверка.