"Нужни са ни повече обществени тоалетни и нова култура за ползването им". Този общ извод наложи кръгла маса в столицата по повод Световния ден на тоалетната. В рамките на деня дискусии по хигиенно-санитарни въпроси се провеждат в десетки държави.

В световен мащаб липсата на тоалетна или подобно обособено място близо до дома става причина за сексуални нападения над момичета и жени.

Изчислено е също така, че 15% по-малко деца отпадат от образователната система, ако учебните заведения разполагат с добре оборудвани и поддържани тоалетни.
Именно това е голям проблем в родното образование, тъй като неотдавна изследване потвърди, че в българските учебни заведения санитарните помещения са в ужасно състояние и децата не смеят да ги ползват.

ад 70% от българчетата не влизат в тоалетните в училище, помещенията им нанасят психологическа травма", обявиха участници в днешната кръгла маса. Те изтъкнаха и сериозността на проблема в здравния му аспект - продължителното въздържане от посещението на санитарно помещение води до инфекции и възпаления на пикочните пътища, задържане на урина и тежки бъбречни проблеми от ранна възраст.

Иницииране на информационна кампания сред децата - това е предложението на участвалите във форума, за да може малчуганите да не се опасяват от нападения, зарази и лоши условия. За това обаче е нужна и нова култура на хигиенните навици на българина, както и инвестиции в подобряване на състоянието на санитарните възли.

Това е особено актуален казус не само у нас, но и в много други страни. По последни данни 2,4 милиарда души по света нямат достъп до елементарни санитарни условия. Средно 950 милиона лица ползват по принуда открити пространства за естествените си нужди, като броят им е колкото населението на цял континент.

Световни анализи сочат, че повече хора притежават мобилен телефон, отколкото тоалетна в домовете си. Близо 100 хиляди смъртни случая на година могат да бъдат предотвратени с базисни санитарни условия.

Санитарната култура на българина наистина е слаба. Това потвърди пред news.bg и Румяна Водинова - тя работи в една от малкото останали обществени тоалетни в София.

Румяна посреща екипа ни с касова бележка за платените 50 стотинки и с чиста тоалетна, която има и течен сапун - рядкост не само в обществените тоалетни, но и в училищата.
Тук той не се краде, просто няма как, но тоалетната хартия, особено в мъжката тоалетна, често изчезва, разказва жената.

По думите й посетители винаги има и те често споделяли, че им се е налагало дълго да търсят тоалетна навън. Този обществен възел е поддържан и наскоро ремонтиран - според Водинова обаче това е рядко явление при и без това малкото останали тоалетни от този тип.

Трябва повече култура и съобразяване, убедена е жената, тъй като често ставала свидетел как българинът нехае в какво състояние оставя такива помещения след себе си, след като веднъж си е платил.

Това важи и за небрежното ползване и на химическите тоалетни - макар те също да са малко, а голяма част от тях да са с катинар на вратата.