21 хил. лв. е похарчила „Топлофикация-София" през 2005 г. за концертни билети.

Това показват резултатите от направения одит на дружеството от Агенцията за финансово разузнаване.

„Топлофикация-София" съвсем законосъобразно е включила разходите си във формиране себестойността на топлинната енергия, заяви Йонка Гуленова от АФР.

Най-много представителни разходи са отишли за кабинета на бившия шеф на дружеството Валентин Димитров, които според резултатите от одита, от над 10 000 лв. през 2003 г. са нараснали с над 21 хил. през 2005 г.
Те са използвани за закупуването на ядки и френска минерална вода от над 2 лв. за бутилка.

Изводите от вътрешния одит на дружеството показват, че изпреварващият темп на нарастване на разходите спрямо отчетените приходи за дейността е доминиращият фактор за влошаващото се финансовото състояние на дружеството, каза още Гулевнова.

По думите й в периода 2003 - 2005 г. се наблюдава трайно влошаване на показателите за ликвидност, финансова автономност, както и на коефициентът на задлъжнялост на дружеството.

Резултатите от одита показват, че това се дължи на влошено инкасиране на краткосрочните вземания и увеличаване на задълженията към доставчици.
При трайна тенденция на влошаване на тези показатели съществува риск дружеството да не е в състояние да покрива задълженията си, смята Йонка Гуленова.

Тя съобщи, че при анализа на формираната себестойност е установено трайно нарастване на разходите, които не са пряко свързани с осъществяваната лицензионна дейност.
За периода 2003 - 2005 г. в себестойността на топлинната енергия са сключени разходи от обезценка на вземания в размер на 17 438 лв., глоби и неустойки за 15 804 лв.

Гуленова посочи още, че при извършения анализ на отчетените условно постоянни разходи проверката показва нарастване на разходите през 2005 г. спрямо 2003 г. с над 15 хил. лв. От тях с най-висок ръст са отчетените разходи от обезценка на акцизи в размер на 9972 лв.

Бележат ръст с 900 хил. лв. и разходите за външни услуги основно по сключени граждански договори, добави Гуленова и подчерта, че нарастването на разходите за рекламни материали през 2005 спрямо 2003 г. е със 603%.

Резултатите от одита на „Топлофикация-София" показват, че за оказване на помощ при събиране на вземанията от битови абонати са сключени 3 договора с един предмет, но с различни условия при определяне на възнагражденията.

Йонка Гуленова съобщи, че изплатеното възнаграждение за проверявания период по трите договора е в размер на над 800  хил. лв. без да е осъществен ефективен контрол върху дейността на изпълнителите по договорите.

При одита на дружеството е установено, че в периода 2003 - 2005 г. доставената арматура за текущи ремонти на дружеството е на стойност над 5 млн. и 400 хил. лв. като за сравнение през 2003 г. доставките на арматура са на стойност 471 хил. лв. без ДДС.

Доставките са осъществявани в нарушение на Закона за обществените поръчки без да са провеждани процедури за избор на изпълнители на доставките, каза още Гуленова. Освен това от проверката е станало ясно, че „Топлофикация-София" притежава малцинствено дялово участие в Общинска застрахователна компания и в Общинска банка.

Йонка Гуленова допълни, че други съучастия на дружеството дори в задгранични дружества не са установени.