Министерство на здравеопазването разработи нова програма, с която да се ограничи до минимум рекламата и популяризирането на тютюневите изделия.

Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето в България за 2011-2015 г. предвижда от следващата година да се забрани производството на играчки, предмети, закуски и лакомства във формата на цигари или други тютюневи изделия.

За да се реализират всички тези мерки, програмата трябва да бъде одобрена от Министерски съвет.

Според „здравния" проект през 2013 г. трябва да се забранят всички форми на пряка и непряка реклама на тютюневите изделия, т.е. цигари или други подобни изделия, както и техни изображения, няма да може да се излагат в магазините и лавките. Освен това тютюневите изделия ще се продават само в специализирани магазини.

От 2013 г. се ограничава и пушенето в българските филми и предавания, които се правят. Производителите на цигари пък трябва да отчитат пред обществото какви средства дават за реклама и няма да могат да спонсорират социални прояви.

Мерките забраняват и слагането на допълнителни съставки за подобряване на аромата и вкуса на цигарите.

Следващата година трябва да е готово и законодателството за налагане на пълната забрана за пушене на закрити обществени места, като целта е да се намали и пасивното пушене.

В борбата с вредния навик ще продължи поддържането на високи цени на цигарите у нас, както и редица дейности за популяризиране на вредата от тях за здравето на хората.

От здравното ведомство напомнят, че тютюнопушенето причинява повече здравни проблеми в сравнение с алкохола, нелегалната дрога, кръвното налягане, затлъстяването или повишения холестерол.

Употребата на тютюн е сред основните фактори за развитието на рак, белодробни и сърдечносъдови заболявания. Активното тютюнопушене причинява предимно ракови заболявания, изключително уязвима е и сърдечносъдовата система.