Законът за мерките срещу прането на пари е в остро противоречие със Закона за адвокатурата, Наказателния кодекс и Наказателно процесуалния кодекс и според него адвокатите трябва да се превърнат в доносници.

Така адвокат Траян Марковски от Висшия адвокатски съвет коментира повдигнатите обвинения срещу адвоката на бившия шеф на Топлофикация Валентин Димитров, Гроздан Добрев.

Според шефа на адвокатите е недопустимо да се нарушава тайната на поверената от клиентите адвокатска информация и на отношенията клиент-адвокат.
Марковски е убеден, че прокуратурата няма да стигне доникъде с този казус срещу адвокат Гроздан Добрев.
Марковски се обяви и против опити адвокати да бъдат превърнати в доносници на властта във връзка с изпълнението на служебните им задължения.
За втори път Американската асоциация на юристите изследва индекса за реформата на адвокатската професия.


Според него адвокатската професия в България е свободна, независима и самоуправляваща се и в нея се наблюдава съществен напредък в законово и професионално отношение.
Адвокат Марковски посочи, че ще продължи борбата срещу въведения със закон данък ДДС върху адвокатските услуги, който ги оскъпява и накърнява правата на защита на българските граждани.


Като цяло оценката на българската адвокатура е добра и положителна.
От общо 24 фактора в индекса, има повишение на оценката по 6 , сравнено с 2004 година, когато е бил правен първият индекс.
По 7 пункта има положителна оценка, сред тях са въведения приемен изпит за влизане в професията, създаденият център за обучение и квалификация на адвокатите, Законът за правната помощ, който гарантира адвокатска защита на тези българи, които не могат да си позволят адвокатски услуги.


По нито един от 24-те фактора не се наблюдава връщане назад и само един е отрицателен - юридическото образование в България не осигурява на завършилите студенти уменията, които са необходими за ефективното практикуване на професията и то е теоретично, а не практическо.


На петима адвокати са отнети адвокатските права, заради участие в управлението на търговски дружества, съобщи Траян Марковски, цитиран от Дарик радио - двама в Пловдив, един в София и двама в Шумен.