Трафикантите на хора все по-често използват интернет за привличане на нови жертви. Това съобщи пред БНР секретарят на Националната комисия за борба с трафика на хора Камелия Димитрова по повод 18 октомври - Европейският ден за борба с трафика на хора.

Трафикантите добре знаят как да се възползват от глобалната мрежа и във всички други фази на трафика. Те наблюдават, контролират и понякога изнудват жертвите си с материали, които са качени в интернет. Новите експлоататори имат контрол и по отношение на завръщането на приходите, които се генерират от труда на жертвите.

Решихме, че тази година трябва да обърнем внимание на ролята на интернет в процеса на въвличане в трафика на хора и всъщност да обърнем внимание на неговия потенциал по линия на превенция, заяви Димитрова.

По данни на Евростат, само за три години между 2010-а и 2012-а около 30 000 души са станали жертва на трафик на територията на ЕС, допълни Димитрова.

Ние само от началото на годината сме получили 76 сигнала за потенциални жертви на трафик, които касаят 109 лица, но това са само регистрираните случаи. Другите данни са в ход на съдебното и досъдебното производство, обясни Камелия Димитрова.