Софийският районен съд даде ход на делото срещу бившия зам.-министър на външните работи Феим Чаушев и Ивайло Геков. Съдебното заседание започна с прочитане на обвинителния акт срещу двамата.

Държавното обвинение твърди, че те са били посредници за връщането на откраднат автомобил като в замяна са искали за себе си 25 хил. евро.

В съдебната зала първи беше разпитан Ерден Дурмушев. Той е приближен на Фейзи Илханъ, чиито автомобил BMW Х6 е откраднат. Свидетелят разказа накратко историята около откраднатия автомобил, поискания откуп за него и начина на предаването на парите.

Много  често обаче той твърдеше, че не си спомня подробности и обстоятелства, важни за разкриването на истината. Това наложи прочитане на показанията му, дадени по време на досъдебното производство. От тях става ясно, че на 16 февруари 2011 г. с BMW Х6 влиза от Турция у нас през ГКПП Капитан Андреево. Автомобилът е управляван от Фейзи Илханъ, който е племенник на собственика на автомобила. Фейзи идва в България с цел да купи футболен отбор. С него пътувал и самият Ерден Дурмушев, който първи беше разпитан на днешното съдебно заседание.

От показанията му, дадени в полицията става ясно, че Илханъ е отседнал след пристигането си в България в хотел "Силвър Хаус". На следващият ден той пътувал и до Македония по работа, след което отново се върнал в София. Вечерта с Дурмушев сядат в заведение „Марсилия" в Студентския град, когато Фейзи забелязва двама или трима мъже, който се навъртат около паркирания отпред автомобил. Ерден разказа, че отишъл да провери какво се случва и забелязал, че в същия момент друго старо черно BMW потеглило с пълна газ.

Двамата мъже забелязали, че е направен опит да бъде разбита ключалката на автомобила. Фейзи бил изключително притеснен и решил да остави джипа си на сигурно място. Сетил се за хотела, в който пренощувал предната вечер, тъй като паркингът бил закрит, платен и охраняем. Охраната обаче му казала, че няма свободни места. Малко след полунощ все пак бизнесменът успял да остави колата в подземен платен гараж, но пренощувал в друг хотел в „Студентски град".

На 19 февруари по обед се върнал при автомобила си и установил, че е откраднат. Когато отишъл на рецепцията му обяснили, че луксозното возило е откраднато, а криминалисти от 4-о РПУ вече били направили оглед.

Свидетелят разказа още, че Фейзи се обадил на роднини първо в България, а след това и в Турция, разказал им за кражбата и поискал от тях съдействие. След няколко дни му дали телефона на Феим Чаушев, който по думите на свидетеля в Турция бил известен с това, че е съветник на президента. По телефона Чаушев казал, че може да съдейства само на държавно ниво, но му предложил да запознае двамата мъже със свой съсед и приятел, който „може да помогне на друго ниво".

Чаушев се срещнал с Фейзи в лоби бара на хотел "Кемпински-Зографски", като на срещата присъствали още Ерден Дурмушев и Али Калъч. Чаушев отново посочил, че не може да помогне, но можел да ги запознае с човек, който да съдейства за решаването на проблема.

Думушев разказа още, че Фейзи заминал за Турция и го оставил да се справи с проблема и да осъществи връзка с Чаушев. Няколко дни по-късно Феим Чаушев се свързал с мъжете и казал, че автомобилът е намерен, но хората искали "много пари", за да върнат колата. Двамата турци обаче не били сигурни, че автомобилът е същия и допуснали, че може да бъдат измамени. Те се обърнали към полицията и сигнализирали за това, че им искат пари, за да им бъде върнат автомобила. Така се стигнало до уговорка с полицията, че ще бъдат предадени белязани пари и ще бъдат приложени СРС-та.

Преди това обаче Чаушев запознал мъжете с Ивайло Геков и го представил като сериозен човек, който бил на държавна служба. Геков поел нещата в свои ръце и поискал да говори с Ерден насаме извън кафенето, като го посъветвал да си остави мобилните телефони вътре, защото се притеснявал да не го подслушват. Там Геков му обяснил схемата и посочил сумата, която иска от собственика на автомобила.

Фейзи Илханлъ, който бил в Турция по това време, превел 25 000 евро. Ерден ги взел, но оставил за себе си 2000 евро „за други разноски", след което се свързал с Чаушев и казал, че забавянето станало заради банката. Освен това уточнил, че ще носи само 23 000 евро. Геков обещал, че 3 часа след получаването на парите, ще върнат колата.

Предаването на парите Ерден направил в колата на подсъдимия Ивайло Геков. Така размяната била направена, но парите били белязани и малко по-късно Геков арестуван.

Свидетелят Думушев подчерта, че е дал по-подробни показания на фазата на досъдебното производство, тъй като от полицията го предупредили, че ако не каже каквото те го съветват, може да не му върнат парите скоро.

На съдебното заседание дойде и Фейзи Илханъ, който обаче не поиска да бъде конституиран като частен обвинител и граждански ищец. Той и още трима мъже ще бъдат разпитани днес в качеството им на свидетели.