Делото за конфискация за незаконно придобито имущество на разградския лихвар Иван Стойчев започва в Окръжния съд в Разград.

Стойността на имотите на Стойчев, които комисията „Кушлев" иска да бъдат отнети в полза на държавата, надвишава 6 300 000 лв., съобщи БНР.

27 145 минимални работни заплати е отрицателната разлика между извършените разходи и законните приходи на Стойчев в периода от януари 1985 г. до декември 2009 г., сочи проверката на комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.

Искът за конфискация срещу разградския лихвар включва недвижими имоти, парцели, превозни средства и инвентар, дружествени дялове, акции и сумите от продажбите на движимо и недвижимо имущество.

През февруари миналата година Иван Стойчев беше осъден за незаконна банкова дейност на 4 години затвор, но след обжалване Върховният касационен съд замени ефективната присъда с условна.

През април 52-годишният предприемач бе съден и в Окръжния съд в Разград и за длъжностно присвояване от преди 17 години, но беше оправдан заради некачествено обвинение.