Бившият вече началник на Изпълнителната агенция за трансплантации д-р Теодора Джалева е разчитала на протекцията от различни международни организации, за да запази поста си. Тя даже изпратила на техен високопоставен представител телефона на премиера, за да се застъпи той пред нея. Това става ясно от кореспонденцията на Джалева, публикувана от сайта Feda.bg.

В писмата, предоставени от „достоверен източник", тя коментира пред европейски и световни институции събитията около уволнението си, като иска външна помощ и даже предоставя телефонния номер на премиера Борисов.

От написаното от Джалева става ясно, че тя е била в твърде обтегнати отношения със здравния министър д-р Стефан Константинов.

„Моето разследване показа, че новият - Силви Кирилов, е семеен приятел на една от секретарките на премиера. Тя е криела от него писмата ти. За да се справи с упорството ми, здравният министър вероятно ще назначи Кирилов като временно изпълняващ длъжността. Той играе мръсно" - това коментира Джалева в едно от писмата си, което поне според публикуваното във feda.bg, не блести от гледна точка на английския правопис.

По-нататък в същото писмо се посочва, че премиерът все още не е подписал заповедта за назначаването на Кирилов. „Не разбирам смелостта им да го назначават без подписа на премиера. Той не обича да бъде изнудван от подчинените си, а министърът на здравеопазването не му е любимец", коментира тогавашната шефка на агенцията за трансплантации.

В понеделник от 11:00 часа ще има пресконференция в МЗ. Тогава ще бъде представен новият директор. Министърът ще се опита да изпревари събитията и да постави премиера пред свършен факт. (...) Мобилният телефон на министър-председателя е (по обясними причини не го публикуваме)", пише по-късно Джалева. В трето писмо тя коментира, че „не всичко е загубено", след като премиерът отговорил на изпратен от нея SMS.

Припомняме, по-рано днес д-р Теодора Джалева заяви в ефира на БНР, че е била уволнена защото е попречила на нелегалната търговия с органи и защото е разбила монопола на „Света Екатерина", Александровска болница и ВМА при трансплантациите.

Председателят на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания Иван Димитров коментира, че Джалева не може да се изкара жертва, тъй като е била уволнена поради несправяне с работата си. Той допълни, че самата тя е лобирала активно през периода си на ръководния пост.

По отношение на публикуваната кореспонденция Димитров беше категоричен: „Смятаме, че това е абсолютно неморална постъпка. За да защити собствените си интереси тя срива авторитета на България пред всички европейски институции".

Според пациентските организации, Джалева е виновна за малкия брой трансплантации у нас. Допълнителни факти в подкрепа на тази теза те ще представят в понеделник в БТА.

Припомняме, тя беше замесена в скандал с пациентски организации. В началото на годината от Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания поискаха оставката й и я обвиниха, че неправомерно е поискала председателят на асоциацията Иван Димитров да бъде уволнен от фирмата, в която работи.

След множество критики за работата на агенцията и фонда за трансплантации, втората структура беше закрита. Пациентските организации посочиха, че пари за трансплантации практически не са били осигурени, а обещанията на Джалева от страна на агенцията не са били спазени.