Съвместно с Испания сме разбили група, която се е занимавала с трафик на културни ценности извън страната. Културни ценности са продавани чрез електронни сайтове, а за придвижването им към Испания е използвана транспортна фирма.

Общо са задържани 13 лица за трафик и държане на 30 600 движими културни ценности, които включват монети, украшения и метало-керамични предмети.

В България, където е пребивавала организираната престъпна група, са открити 600 предмета - металотърсачи, мобилни телефони и лаптопи. При претърсването на един от автомобилите на транспортната фирма са намерени и иззети 170 000 евро, които пари са били пакетирани в малки бели пликчета.

Операцията по разбиването на канала е проведена на 23 октомври на територията на двете държави, като са претърсени над 20 адреса. Издадени са европейски заповеди за разследване и европейски заповеди за арест.

Пет са издадените европейските заповеди за арест, с които 4 български граждани са задържани и към момента тече производство по екстрадиция от Испания. На територията на Испания са задържани другите 9 лица, като те са с обвинения по разследване за измами, пране на пари.

Трима печатат фалшиви долари в гараж в Евскиновград

Трима печатат фалшиви долари в гараж в Евскиновград

Общата стойност на фалшификатите е милион и 350 хиляди долара

Директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов поясни, че работят по случая още от януари месец настоящата година, като координацията за операцията е направена на 5 октомври 2018 г. по време на среща в сградата на Евроджъст.

Наблюдаващият прокурор Сийка Милева обясни, че се касае за образувани две паралелни досъдебни производства изцяло на българи на територията на България и Испания. На територия на България става въпроса за организирана престъпна група, която се занимава с държане и трафик на културно-исторически предмети.

В Испания също е образувано досъдебно производство на организирана престъпна група за измами и пране на пари, уточни Милева.

Милева изтъкна още, че пет са издадените европейските заповеди за арест, с които 4 български граждани са задържани и към момента тече производство по екстрадиция от Испания. На територията на Испания са задържани другите 9 лица.