Обвинен съм в това, че не съм саботирал решение на Министерски съвет, което е взето със завидно единодушие. Това е мнението на Трайчо Трайков, един от обвинените по продължаващото вече три години дело за приватизация на ЕVN. Миналата неделя се проведено последното заседание, а до края на седмицата се очаква и съдебното решение. Освен Трайков подсъдими са и бизнесменът Иво Прокопиев и бившият финансов министър Симеон Дянков.

"Обвинението е защо не съм саботирал решението на Министерски съвет. В самия обвинителен акт има констатация, че съм изпълнил решение на МС. Не знам защо това изобщо се нарича обвинение", заяви Трайчо Трайков в студиото на БиТиВи.

Иво Прокопиев пред съда: Недоумявам в какво е обвиненен

Иво Прокопиев пред съда: Недоумявам в какво е обвиненен

Подсъдимият обясни как и защо "банките ограничили достъпа до кредитите"

Трайчо Трайков обясни процедурата: Правителството взема решение, а Агенцията по приватизация, която е на подчинение на Министерски съвет, я извършва. Ролята на министъра на енергетиката като принципал е да разреши агенцията да продаде дялове. Трайчо Трайков подчерта, че министърът няма правомощията да продава дялове от EVN, а ако се опита да попречи - би било законово нарушение. Процедурата се поема от Агенцията за приватизация - по това време с шеф настоящия министър на икономиката Емил Караниколов. Агенцията за приватизация има изпълнителен и надзорен съвети, през които минават всички решения. Обвинението няма претенции към Караниколов или въобще към работата на Агенцията. Нито за тази сделка, нито за следващите две.

Спецсъдът решава за делото “ЕВН” следващата неделя

Спецсъдът решава за делото “ЕВН” следващата неделя

Първоначално съдът пришпори процеса

Ролята на един министър е да изпълнява държавната политика в съответния ресор, а ролята на прокуратурата е да следи дали това се прави. Освен това един министър не само няма никакви задължения, но и няма правото да се бърка в процедурата на Агенцията по приватизация, посочи Трайчо Трайков.

По такава процедура са се взели решенията не само за EVN, но и за всичките миноритарни пакети на елетроразпределителните дружества.

Според него експертизата е показала, че постигнатата на борсата цена е по-висока от някои от вариантите за справедлива цена. "Прокуратурата е направила качамак от сметки, в които сравнява ябълки с круши", коментира Трайков.

Припомняме, Специализираната прокуратура поиска затвор от 3 до 10 г. и 5000 лв. глоба за бизнесмена Иво Прокопиев. От 3 до 10 г. затвор и граждански иск от 21 млн. лв беше поискан и за бившия енергиен министър и настоящ кмет на район "Средец" Трайчо Трайков. Държавното обвинение поиска също от 3 до 10 г. затвор и глоба от 5000 лв. за бившия финансов министър Симеон Дянков.

Прокуратурата поиска и до 3 години затвор и глоба от 300 лв. и за другите трима обвинени от фирмата на Прокопиев.