Четиричленна престъпна група, занимавала се с рекет, е задържана в момент на получаване на крупна сума от длъжник, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Операцията е проведена вчера от антимафиоти от сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт" - ГДБОП.

Установено е, че в продължение на повече от година престъпната група изнудвала задлъжнели футболни фенове, залагащи на „черно" тото. Задържаните приемали незаконни залози и манипулирали футболни срещи с цел придобиване на незаконни материални облаги.

Около 17.00 часа вчера, в района на заведение в ж.к. „Студентски град", спецполицаите задържали в момент на получаване на 1500 лв. в белязани банкноти тартора на групата - А.С. на 27 г., както и 26-годишния Й.Т.

В хода на операцията са заловени и Б.Д. - лицензиран треньор по футбол, както и 24-годишният Гeорги Семерджиев - футболист на"Спортист" Своге.

А.С. прибирал печалби от порядъка на 50 000 лв. седмично от незаконни залагания, както и огромни суми от изнудване на длъжници на бандата, които били принуждавани ежемесечно да отчитат огромни главници и непосилни лихви.

Жертвите на престъпната група са били малтретирани и принуждавани да прехвърлят движимо и недвижимо имущество.

При обиски в жилищата на задържаните са открити и иззети голям брой нотариални актове, записи на заповеди, талони и ключове на автомобили, 1900 долара във фалшиви банкноти, мобилни телефони и компютърни системи, чрез които са осъществявани незаконните залагания.

Иззети са и множество бележки и документи, свързани с престъпната им дейност.

Четиримата са задържани за срок от 24 часа.

По случая е образувано досъдебно производство за незаконен хазарт, пране на пари и рекет.