Дебатът за собствеността на аптеките в България трябва да се провежда по демократичен начин, а не в атмосфера на заплахи и дезинформация.

Това каза по време на „Български фармацевтични дни 2008" маг. фарм. Джовани Манцарела, ръководител на отдел „Комуникации и политика" на Фармацевтичната група на ЕС (PGEU).

Организацията обединява национални съюзи и фармацевтични камари от 30 европейски страни. Манцарела подчерта, че в България са пуснати в обръщение три мита по отношение на модела на собственост на аптеките и категорично ги опроверга.

„Мит номер едно в момента е, че европейското законодателство диктува, че независимата аптека (която не е част от верига и се притежава от магистър-фармацевт) не може да бъде запазена", каза Манцарела.
Tой поясни, че Европейската комисия би искала да постави извън закона протекциите за независимото аптекарство и е стартирала правни процедури, за да се опита да постигне това. Европейския Съд ще се произнесе по въпроса догодина.
„Но нека не бързаме да променяме системата само защото нещо може да се случи или може да не се случи в бъдеще", призова той.

Второ, чуват се предположения, че ако България не промени закона сега тя ще бъде наказана, дори глобена, от Европейската комисия. По думите му това е чиста фантазия.
Европейската комисия не може да накаже държава за това, че не се е съобразила със законодателство, което дори още не е установено. По думите му в такъв случай ще бъдат глобени Германия Испания, Финландия, Дания, Франция, Гърция и др.

Трето, понякога се предполага, не само в България, но и в някои други нови страни членки на Европейския Съюз, че либерализацията на здравните услуги в известен смисъл е новия, европейския, път на развитие и че, за да се определите като модерна европейска държава трябва да правите това, което Ви казва Европейската комисия.
"Надявам се, никой не би могъл сериозно да допусне, че страни избрали независимия модел за аптекарството като Германия, Франция, Дания, Финландия и др. не са модерни европейски държави.
Тези страни се намират в самото сърце на Европа. Европейската комисия иска от тях да променят аптечната си система, но трябва да напомним, че правителствата на тези държави избраха да кажат: „Ние се чувстваме щастливи от нашата аптечна система. Смятаме, че тази система служи на интересите на нашите граждани". Те не промениха законите си, те казаха „Нека отидем на съд и ние ще защитим позицията си!",
каза още. Джовани Манцарела.

67% от Европейските аптеки не могат да бъдат притежавани от нефармацевти.

В декларация до президента, премиера, министъра на здравеопазването, председателя на 40 НС и председателя на Комисията по здравеопазване в НС, фармацевтите се обявяват в подкрепа на модела „един фармацевт - една аптека".