Ръководството на вестник "Галерия" призова главния прокурор Борис Велчев да се самосезира по случая с арестуваните късно снощи журналисти, които са разследвали имота на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов в село Шума.

Това обявиха по време на извънредна пресконференция в БТА главният редактор на седмичника Кристина Патрашкова и журналистът Явор Дачков.

Те обаче не разполагат с конкретни имена на хората, които са разпитвали колегите им, тъй като те не са се представили. Жалбата ще бъде срещу неизвестни лица, в отговор на досъдебното производство срещу неизвестен извършител, коментира юрист-консултът на изданието.

В БТА дойдоха да разкажат за инцидента арестуваният репортер Добромир Добрев и шофьорът Юлиан Методиев. Кристина Патрашкова посочи, че Добрев е начинаещ журналист, който тепърва прави своите първи разследвания.

Самият Добрев припомни, че още миналата седмица екипът е ходил до село Шума, за да снима къщата на министър Цветанов. Тогава възрастна жена излязла на пътя и започнала да ги заплашва, че ще се обади на телефон 112. Жената била съседка на вицепремиера и живеела в къща на същата улица.

Други съседи казали на журналистите да не й обръщат внимание, тъй като тя била с психични поблеми, разказа Добромир Добрев. Той посочи, че вчера през деня екипът отново отишъл в селото, като целта на посещението този път била да се срещнат със съседи и само да разговарят с тях. Същата жена се появила отново като сцената се повторила и вчера.

Около 20:00 ч. в редакцията на вестника отишли трима цивилни полицаи, които принудили журналиста и шофьора да ги придружат до областната дирекция на МВР. Те им обяснили, че е започнало досъдебно производство срещу неизвестен извършител за инцидент в село Шума.

Полицаите обаче не са се представили, не са уточнили и за какъв инцидент става въпрос, разказа още Добромир Добрев. Той посочи, че с колегата му били принудени да изчакат около час да пристигне следовател от Костинброд, който трябвало да проведе разпита. Той също не се представил с името си.

Въпросите, по думите на Кристина Патрашкова, били целенасочени: Кой ви изпрати? Имахте ли камери и микрофони? Имотите на Цветан Цветанов ли разследвате? и т.н. В последствие младият журналист и шофьорът били принудени да подпишат декларация за това, че повече няма да нарушават обществения ред.

Те подписали, но от полицията не са им предоставили копие от тази декларация, както и копие от протокола за разпит. По думите на юрист-консулта на вестник "Галерия" това е закононарушение.

Според журналистите от изданието съмнителното в случая е, че разследващите три пъти сменяли версиите за повода на задържането на Добрев и Методиев.
Първо било обявено, че в селото е станала кражба, която се разследва, след това е оповестена тезата за опит да бъде прегазена жена (обявена и от вицепремиера Цветанов, бел. ред.), а последната версия е, че автомобилът на журналистите е бил краден и собственост на криминално-проявено лице.

"В тази държава се извършват престъпления на всеки 5 минути", посочи Патрашкова, изразявайки недоумение как полицията за толкова кратко време е успяла да образува досъдебно производство.

Явор Дачков заяви категорично, че става въпрос за груб, публичен натиск от страна на вътрешния министър Цветанов. По думите му, в случая са нарушени и законите, и Конституцията на България. Дачков изтъкна, че за да влезе полиция в редакцията на медия, трябва да има данни за сериозно углавно престъпление. "Арест в редакцията е голям проблем", коментира още журналистът.

Той посочи, че се превръща в навик полицията да ходи цивилна и направи аналог със случая в Кърджали. По думите му обаче вчера не се е стигнало до инциденти, тъй като журналистите са били добронамерени и са се съгласили да съдействат доброволно.

Добромир Добрев посочи, че вчера през деня в село Шума екипът се е срещнал със съседи на министър Цветанов. Те разказали, че родителите на вътрешния министър преди живеели там, бащата дори отглеждал овце. Откакто имотът станал собственост на Цветанов обаче, всеки път когато той ходел там, улицата се отцепвала, а двама души следели кой минава в района.

Цветанов правил ремонт на семейния имот, който според оценка на Явор Дачков е на стойност около 100 хил. лв. По думите му, вътрешният министър е излъгал като е казал, че имотите му са снимани многократно и няма проблем в това. Дачков посочи, че само екипът на "Галерия" е снимал къщата в село Шума за миналия брой на вестника.

"Цветан Цветанов явно е много чувствителен по темата за парите, с които е купил всички имоти, които притежава", коментира Явор Дачков. Той припомни, че вицепремиерът неведнъж е забелязван в най-скъпите хотели както по българското Черноморие, така и в Сандански и Велинград.

"Как човек с месечни вноски от 900 лв. към банка и с неговата заплата може да си позволи такъв луксозен стандарт на живот?", питат от "Галерия".

Дачков изтъкна, че вътрешният министър вече 2 седмици не е дал обяснение от къде е взел парите, с които е закупил имотите си. Той определи като нагло поведението на Цветанов от вчера - "да задвижи цяла държавна машина, за да брани частния си интерес".

По думите му, ако всичко това се беше случило в Германия, „журналистите отдавна щяха да са го разкъсали". Явор Дачков продължи с упреците към вътрешния министър и припомни, че Цветанов е с образование за учител по физкултура, като е бил и на 3-дневни специализации в чужбина, които Дачков определи като "разходки".

Освен това според журналиста вицепремиерът има словоред на човек с образование до 3-ти клас, но "въпреки това нагло продължава да мълчи по темата за парите и имотите".

Прекалено много се заговори за това има ли соя в салама", заяви още Явор Дачков и подчерта, че темата за имотите и парите на Цветан Цветанов постепенно се измества от общественото внимание.

Във връзка с версията за крадения автомобил, който са използвали журналистите за разследването си в село Шума, шофьорът Юлиан Методиев посочи, че автомобилът е собственост на негов приятел - Георги Найденов. Методиев купил колата от него, но тъй като все още автомобилът не е изплатен напълно, той все още се води на името на Найденов.

Явор Дачков посочи, че малко преди ареста на двамата му колеги, самият Найденов е бил откаран с полицейски патрул с включени сирени за разпит в полицията. Полицаите обаче го освободили, след като установили, че той не е журналист от "Галерия".

На въпрос на news.bg каква е причината за служебно журналистическо разследване по време на командировка да се използва частен автомобил, Кристина Патрашкова отговори: "Защото в нашата редакция ползваме частни автомобили". Явор Дачков допълни, че това не се случва често и самият Методиев е предложил да използват автомобила, за който има пълномощно.

От "Галерия" обещаха, че разследванията за имотите на вицепремиера ще продължат.