Три пловдивчанки бяха избрани за безплатен опит за инвитро в Специализирана болница за активно лечение по акушерство и гинекология „Селена".
Имената на печелившите пациентки бяха изтеглени в предаването „Преди лекарствата" на Телевизия „Евроком България", съобщи медицинският управител на „Селена" д-р Георги Георгиев.

В предпочитано от тях време на Катя Вълнарова, Хайрие Ахмед Осман и Ганка Калоянова, чиито имена бяха избрани в ефир, ще бъдат насрочени прегледи в АГ-болницата преди да се пристъпи към процедурата, потвърди д-р Георгиев.

И трите жени страдат от безплодие отдавна - между 5 и 13 години е периодът, през който те са правили опити да заченат. Едната вече е имала една неуспешна процедура инвитро, друга от жените е акушерка и е напълно запозната с процеса на изкуствено оплождане, обясниха от ръководството на "Селена".

Над 270 хил. семейства в България са с регистрирани репродуктивни проблеми, като голяма част от тях живеят и работят в Пловдивска област. Двойките, които не могат да заченат по естествен път, плащат между 5 000 и 8 000 лева за една процедура, но не всички първи опити са успешни, обясняват лекарите.

В развитите страни се правят средно по 3 манипулации, докато у нас Здравната каса покрива само до 1500 лева за целия процес по зачеване инвитро.
"Селена" ще поеме разходите по прегледите, задължителните медикаменти, които подготвят организма за изкуствено зачеване, както и извършването и проследяването на опита за инвитро, заяви д-р Георгиев.

Това е вторият жребий по започналия преди два месеца социално-медицински проект на клиниката в Пловдив, в него участваха 600 семейни двойки, уточни медицинският управител. През месец юли за първи път бяха изтеглени две жени. За едната пациентка инвитро процедурата е извършена успешно, а на втората жена тепърва й предстои, твърдят от ръководството на болницата.

Заради големия интерес към проекта СБАЛАГ "Селена" ще провежда благотворителната си кампания всеки месец и ще избира минимум по две жени за безплатно инвитро, каза д-р Георгиев.

Той обясни, че идеята на специализирана болница е всяка година да се помага на минимум 10 двойки с репродуктивни проблеми. Средствата ще се набират чрез благотворителни търгове и публични инициативи. Имената на всички, които са се записали, но не са били изтеглени до момента, ще остават в списъка за нетрадиционния жребий, заявиха от ръководството.

Пациентите, които желаят да участват в социално-медицинския проект на „Селена", трябва да са преминали първичен преглед в болницата, подчерта д-р Георги Георгиев.

Дните за посещение са всеки вторник, сряда и четвъртък, след предварително записване на телефон 032/ 648 020.
Прегледите и консултациите с акушер-гинеколози в „Селена" също са безплатни. След тях всяка двойка се насочва към специфични изследвания и подходящ вид лечение. В жребия участват единствено семействата, при които инвитрото е единственото решение за зачеването, обясниха лекарите от специализираната болница.

За да се включат в благотворителната кампания, двамата партньори трябва да са здрави и да не страдат от генетични, сърдечно-съдови или инфекциозни заболявания. За предпочитане е дамите да не са по-възрастни от 40 години, обясниха от ръководството на „Селена".