Служители от отдел "Митническо разузнаване и разследване" в Митница Бургас заловиха 3 тона контрабанден тютюн за наргиле на пристанище Бургас. Стойността на акцизната стока възлиза на над 1 млн. лв.

Пратката била заловена, след като на пристанището в Бургас пристигнал контейнер от Дубай. Пратката била адресирана до български получател. Според документите, предадени на митническите власти, контейнерът бил пълен с мебели.

На 26 юли служителите на Митница Бургас селектират пратката за рентгенова инспекция, при която установяват нехарактерна плътност на съдържанието. Последвала щателна проверка, при която полицаите установили, че освен редовно декларираните мебели, вътре се намират и 3 000 броя кутии от по 1 килограм всяка, или общо 3 000 килограма, съдържащи тютюн за наргиле.

За цялото количество задържан тютюн за наргиле дължимият акциз е в размер на 456 000 лева. Средната продажна цена на тютюна за наргиле, според регистъра за цените на тютюневите изделия, възлиза на 360 лева за килограм, информират от "Агенция Митници".

Контрабандната стока е задържана, а по случая е образувано досъдебно производство.