Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени текстове от Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса за превозвачите, съобщиха от ВАС.

Таксата бе приета на 12 април 2016 г. с Постановление на Министерски съвет № 76.

Административно дело № 10352 бе образувано по жалба на Сдружение "Съюз на международните превозвачи". Според Наредбата, при регистрация на ТИР-ове и автобуси (моторни превозни средства от категориите M2 и N2, и M3 и N3) трябваше да се заплащат продуктови такси на рециклиране. Отменените разпоредби засягаха автобуси за превоз на пътници над 8 места, както и за автомобили, предназначени за превоз на товари над 3,5 тона.

Мотивите на върховните магистрати да отменят тези текстове, е че те противоречат с нормативни разпоредби от по-висока степен - чл. 56а от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), чл. 54, т. 1 и 2, чл. 58, ал. 3 и чл. 59 от Закона за управление на отпадъците (ЗУО).

Продуктовата такса в текстовете, които са отменени от ВАС, не съответства на ЗООС и ЗУО, защото те са неприложими за отпадъчни газове, изпускани в атмосферния въздух.

Размерът на таксата трябва да е определен по нормативно регулиран и обоснован метод, а в случая липсва всякаква информация за механизма за определянето на продуктовата такса.

Международните превозвачи купуват автомобили за извършване на транспортна дейност и дейността им е употреба на продукта съгласно предвиденото от производителя при условия, които разумно могат да бъдат предвидени.

Дори да се приеме, че пускат на пазара продукти, то след употребата на тези продукти не се образуват масово разпространени отпадъци, "в случаите, определени с този закон" (ЗУО).

Със закона не е предвиден случай за разделно събиране, третиране или обезвреждане на конкретен масово разпространен отпадък от експлоатацията на автомобилите от категории M2 и N2, и M3 и N3, както и за постигане на съответните цели.

Решението по административно дело № 10352 от 2018 г. подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС.