Трима младежи, единият от които е непълнолетен, са обвинени в убийството на 50-годишния Яфес Мемишев от Разград, съобщи окръжният прокурор на Разград Огнян Дамянов.

За последно Яфес Мемишев е видян от свой съсед към 20 ч. на 24 януари във входа на жилищния блок, в който живее. Тъй като мъжът не е отговарял на телефонните обаждания на съпругата си, която живее в София, тя позвънила на съседка, която разполагала с ключ от апартамента му на ул. "Абритус" 13 в Разград.

Тялото на Яфес е открито на 27 януари в дома му. Апартаментът е бил разхвърлен, а трупът завит с одеала. При първоначалния оглед по него не са открити видими следи от
насилие.
Работата на съдебният лекар е била затруднена, поради факта, че трупът е започнал да се разлага.
Първоначалното мнение на лекаря е било, че мъжът е починал от инфаркт.

Тъй като от дома на починалия липсвали вещи, липсвал и служебният му автомобил, полицаите не изключили версията за убийство.

След разследване били задържани трима младежи от община Дулово.
Двама от тях са на 20 г., а третият на 17 г. Срещу 20-годишните младежи са повдигнати обвинения и срещу тях ще бъде внесено искане за мярка за неотклонение "задържане под стража", каза окръжният прокурор.

Наблюдаващият случая прокурор Кръстьо Георгиев е преценил, че на този етап не е необходимо да бъде наложена същата мярка на третия обвиняем поради това, че е непълнолетен.

Мотивите за убийството са в процес на уточняване и вероятно ще бъде направена ДНК-експертиза.

Убитият е бил адвокат на свободна практика и е работел във фондация в София.

Дамянов не отрече, че Яфес Мемишев е осъждан за педофилия. По това обвинение той е лежал в затвора година и осем месеца.