Срещу три непълнолетни момчета от село Дълбоки, община Стара Загора е повдигнато обвинение за това, че поради непредпазливост са причинили пожар, нанесъл значителни материални щети (по чл. 331, ал. 3 от НК), съобщиха на брифинг от Окръжната прокуратура, информират от пресцентъра на МВР.

На 19 юли в 11.53 часа в РСПБЗН - Стара Загора е получено съобщение за пожар в горски масив на около 1.5 км северно от с. Дълбоки, община Стара Загора.
До 22 юли пожарът, обхваща землищата на селата Колена, Оряховица и Дълбоки.

Още на 19 юли са организирано разследване от служители на сектор "Криминална полиция" при РПУ - Стара Загора за установяване на евентуалните извършители на палеж.

Сформирана е оперативната група, която работи както по версии, свързани с евентуални злоумишлени действия, така и с небрежност.

В хода на разследването е установено, че на 18 юли около 18.30 - 19.00 часа четирима непълнолетни младежи от селото си устроили пикник край скалите в местността. На място младежите запалили огън и останали край него през цялата нощ.
На сутринта се прибрали по домовете си, без да изгасят добре огнището. По-късно, в резултат на появилия се вятър, то се разгоряло, запалило околните сухи треви и причинило пожара, навлязъл в иглолистната гора.

Вчера срещу тримата непълнолетни - на 15, 16 и 17 г. от ромски произход, са повдигнати обвинения за това, че поради непредпазливост са причинили пожар, нанесъл значителни материални щети, а малолетното момче е привлечено като свидетел.

Днес съдът, като прецени голямата обществена опасност на деянието, постанови мярка за неотклонение "задържане под стража" за непълнолетните лица.

Изготвената пожаро-техническа експертиза е установила по безспорен начин мястото на възникване на пожара, потвърдено и от проведения следствен експеримент.

Пожарът е овладян в рамките на оградената с негорими ивици територия с площ над 10 кв.км.
В продължение на пет дни сили и средства на МВР, МО, "Гражданска защита" и държавното лесничейство, както и граждани - доброволци се включват в потушаването на пожара.

Използвани са 6 високопроходими автомобила, 8 водоноски, 4 тежки верижни машини от "Мини Марица Изток" ЕАД, а на 21 юли в гасенето се включва пристигналият от Русия специализиран самолет ИЛ-76.

На 24 юли пожарът е ликвидиран и е организирано дежурство от служители на РПУ - Стара Загора, дирекция "Гражданска защита" и държавно лесничейство, които охраняват територията за предотвратяване разпространението на възобновяващи се огнища.

По данни на РУГ при пожара са унищожени около 2500 дка борова гора.