Трима рецидивисти са дадени на съд, след като ограбили възрастен жител на Козлодуй, съобщиха от прокуратурата. Престъплението им е извършено през лятото на 2015 г., а сега е дадено в съда от обвинителите.

Обвиняемите са Н. Николов, С. Василев и Л. Киров, известни с прякорите си Джанго, Дрого и Лилко. Те са стари познати на властите и са многократно осъждани.

Тримата се познавали отдавна. Късно вечерта на 7 юли 2015 г. били заедно в т.нар. "Циганска махала" в Козлодуй. След това отишли с колата на Василев до центъра на града, за да си купят цигари.

Докато Василев бил в магазина, другите двама видели покрай тях да минава възрастен мъж. Тогава взели спонтанно решение да се сдобият с малко пари и да го ограбят.

Последвали го и го нападнали. Николов застанал зад мъжа и обхванал с ръце тялото му, за да не може да се съпротивлява, а Киров започнал да го удря.

Ударил го в лицето, от който пострадалият приседнал на земята. От джобовете на мъжа били извадени 70 лева, портмоне с лични документи и дебитна карта с изписан на листче ПИН код. След което нападателите офейкали.

Дядото подал жалба в районното, а междувременно тримата се събрали заедно и потеглили към село Бутан.

Пред сградата на кметството Николов спрял и дал на Василев откраднатата карта, за да изтегли пари от близкия банкомат. Той пък първо решил да провери наличността, въвел изписания ПИН код, но получил отказ за достъп.

След този неуспешен опит да се сдобият с пари, тримата решили да се върнат в Козлодуй, но срещнали по пътя полицейски патрул, който се опитал да ги спре. Тримата обвиняеми успели да се скрият на различни места в циганската махала в града. По-късно същия ден били задържани.

Николов се е признал за виновен и дал подробни обяснения за грабежа и участниците в него, както и последващите действия при използването на картата. Обвиняемите Киров и Василев обаче отричат участието си в престъплението и изтъкват различни защитни тези, които се опровергават от събраните доказателства.

Очаква се насрочване на първото съдебно заседание по делото.