Откритите части от пистолет във Врачанския затвор не са намерени в килия. По получен сигнал изпратих главния директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) Васил Миладинов.

Това заяви пред журналисти министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Към момента няма информация за кого е било предназначено оръжието. Експертизата ще установи дали частите в цялост са годни за оръжие или не. Тече разследване, каза Цачева.

Откриха пистолет на части в затвора във Враца

Откриха пистолет на части в затвора във Враца

ГДИН проверява случая

От страна на ГДИН има проверка, която започна непосредствено след откриването на частите, каза тя.

По думите на министър Цачева самият факт, че макар и на части подобни вещи се намират на територията на затвора, е притеснителен.

Това е неизпълнение на служебните задължения от длъжностните лица, каза Цачева.

До края на годината ще бъдат въведени първите електронни гривни за проследяване срещу бягство от правосъдието, съобщи още Цачева.

По-рано през деня министърът на правосъдието Цецка Цачева посети затвора в Стара Загора и видя ремонта, който тече там.

В момента там се изгражда арест, който ще отговаря на европейските изисквания. Капацитетът на ареста ще е за около 50 задържани лица.

Тенденцията е арестите да се преместят в съществуващи затвори, където това е възможно. Целта е по-оптимално използване на човешкия ресурс по линия на надзорно-охранителния състав и по-добри условия за арестантите.

С пари от бюджета в старозагорския затвор се обновяват и двете затворнически общежития към затвора - затворническо общежитие от закрит тип "Черна гора" и затворническо общежитие от открит тип "Стара Загора".

Подобряване на условията в местата за лишаване от свобода, включително изграждане на санитарни възли във всяка килия, баня и умивалня на всеки етаж, както и цялостна подмяна на ел., ВиК и отоплителна инсталация, включват ремонтните дейности в "Черна гора",

обясниха от затворническата администрация.

Общежитието от открит тип е обновено през 2016 г. с помощ от Норвежкия финансов механизъм и с доброволния труд на 52-ма затворници. Има нов магазин за затворниците, нова фитнес зала и библиотека.

От думите на началника на затвора старши комисар Иван Карушков стана ясно, че в затвора има четири параклиса, един от тях е и за външни посетители. В двора на затвора е най-големият и единствен по рода си в системата на затворите църковен храм "Св. Николай Чудотворец", изграден изцяло от дарения.

В най-голямото средно училище за затворници "Поп Минчо Кънчев" през тази учебна година има 187 лишени от свобода, 10 от тях са първокласници. Обучението се извършва по адаптирани учебни програми.

Цачева посети и затворническото предприятие за производсто на мебели и ПВЦ-дограма.