Пистолет, разглобен на части, открили надзирателите при проверка в затвора във Враца, пише "Сега", позовавайки се на министерството на правосъдието. От главна дирекция Изпълнение на наказанията проверяват случая.

Към момента не е ясно дали става въпрос за боен или газов пистолет, проверяват се частите, за които няма яснота как са попаднали зад решетките. Обискът на килиите е направен по разпореждане на правосъдния министър Цецка Цачева.

Затворниците не са виновни, че в затвора можеш да вкараш много неща

Затворниците не са виновни, че в затвора можеш да вкараш много неща

Това е поредният случай, при който в килии се откриват забранени веща. Досега обаче проверките установяваха предимно мобилни телефони, които също не са позволени в затвора.

Припомняме, двама осъдени - Владимир Пелов и Радослав Колев избягаха от Централния софийски затвор на 3 април 2018 година. Двамата излязоха от затвора през централния вход, след като стреляха с пистолет по охраната.

МВР веднага предприе действия по издирването на двамата бегълци, но без успех. Граждани подаваха стотици сигнали за това, че са забелязали затворниците на различни места в София, но те не бяха установени от властите.

На 17 май до президента и омбудсмана беше изпратено писмо от затворника. В осем страници Пелов описал мотивите си да избяга от затвора. Твърдял, че е осъден несправедливо, получил е тежко наказание, което е равносилно на смъртна присъда и това предизвикало бягството.

На 6 юни Владимир Пелов бе застрелян от 39-годишният Марио Панчев, с прякор Големия.

Другият избягал затворник - Колев все още се издирва.

Заради няколкото избягали затворници и арестанти от БСП внесоха вот на недоверие по темата сигурност. Депутатите отхвърлиха и втория вот на недоверие към третия кабинет "Борисов" на 29 юни.