Министърът на правосъдието Цецка Цачева подписа заповед, с която се изравняват възнагражденията за специфичните условия на труд на двете главни дирекции с тези на служителите от МВР. Това съобщиха от пресцентъра на министерството на правосъдието. 

Заповедта влиза в сила със задна дата - от 1 януари 2018 година. 

Това стана ясно на днешната работна среща в Министерството на правосъдието между Цачева, представители на синдикалните организации на двете главни дирекции и административните ръководители на Главна дирекция "Изпълнения на наказанията" (ГДИН) и Главна дирекция "Охрана" (ГДО).

Надзирателите прекратяват протестите

Надзирателите прекратяват протестите

Остават в протестна готовност до приемане на нормативната уредба

Това се слпучва в изпълнение на поетия ангажимент от министър-председателя Бойко Борисов за отпускането на 15 млн. лв. допълнително. Така сумата за специфични условия на труд от 95 лв. става 190 лева. 

На днешното съвещание, което продължи над 5 часа, са били набелязани насоки и бяха обсъдени предоставените до момента документи, с които технологично ще се определят следващите стъпки за увеличаване на основните месечни възнаграждения на служителите. Уточнена бе необходимостта от допълнителна информация, както и формата, под която тя ще бъде предоставена.

Работната група ще продължи дейността си на 2 април.

Припомняме, че това се случва след серия протести на надзирателите. Миналата седмица синдикатите обявиха, че спират протестите след постигнатата договорка с властта.