Премиерът Бойко Борисов ще проведе среща с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и главния прокурор Сотир Цацаров във връзка със състоянието на сградата на специализираните съдилища на столичната улица "Черковна" №90. Това стана ясно от среща във Висшия съдебен съвет (ВСС), където на изслушване са поканени съдии и прокурори от спецструктурите, съобщи "24 часа".

На срещата с премиера ще се включат и членовете на ВСС Боян Магдалинчев, който е представляващ, и Евгени Диков, който е председател на комисията по собствеността. Стана ясно и че висшите магистрати ще искат и провеждането на разговор с министрите на финансите и правосъдието.

Председателят на спецсъда Георги Ушев посочи, че състоянието на сградата на спецсъда е отчайващо. По думите му съдиите четат дела в коридорите и прескачат томове и папки, за да стигнат до бюрата си, а той лично е писал мотиви по дела до 2 часа през нощта. Спецсъдиите заседавали само в 4 зали.

Колежката на Ушев Даниела Росенова, която оглавява апелативния спецсъд, заяви, че и там условията са ужасно - условията, в които се работи, били под санитарния минимум.

Едно от обсъжданите от ВСС решения е това Държавната комисия по сигурността и информацията (ДКСИ) да бъде преместена от сградата на съда и прокуратурата, за да може там да се освободят места за кабинети. Обсъжда се също така и възможност за надстрояване на сгради за съдебни зали.