Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл в Народното събрание още две искания за сваляне на имунитета на Волен Сидеров, след което да се започне наказателно преследване срещу народния представител. Исканията са във връзка с две досъдебни производства на Софийска градска прокуратура.

Престъпления, извършени от Сидеров, са от общ характер и касаят случаи през 2011 г. в гр. Батак и през 2013 г. в гр. София.

Първият случай касае традиционните тържества, посветени на Априлската епопея в град Батак на 17 май 2011 година. С изрична заповед кметът е спрял всякакви политически мероприятия по време на тържествените чествания и съответно е отказано разрешение за митинг на партия „Атака”. Дадено е разрешение за провеждане след 18 часа.

Около 13.00 часа по време на празничния концерт с участието на деца Волен Сидеров е прекъснал концерта. Той е нахлул на трибуната, последван от симпатизанти и членове на партията, започнал да блъска децата и изтръгнал кабелите на озвучителна система, предназначена за осигуряване на празничната програма в гр. Батак.

С цел опазване на децата, както и на гражданите и гостите на града и за да не се стигне до саморазправа със симпатизантите на ПП „Атака“, празничната програма прекъснала, тъй като била провалена.

Според прокуратурата народният представител Сидеров е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост – престъпление по чл. 325, ал.2 във вр. с ал. 1 от НК.

Второто производство, за което главният прокурор иска отново имунитета на Волен Сидеров е случаят с нападението над журналист на телевизия „Скат” на 21.05.2013 г.

Тогава до сградата на Народното събрание, около 12.00 часа, възникнал конфликт между Волен Сидеров и журналиста. Сидеров отправил обиди и заплахи по отношение на журналиста, хванал ръцете му и бутал микрофона му, настоявал за извинение за думи на собственика на телевизия СКАТ.

Репортерът бил обграден от представители на ПГ на ПП“Атака“ до стената на сградата на Народното събрание, като не го допускали да се оттегли. Пристигналият на място полицай застанал между журналиста и Сидеров и придружаващите го лица, в резултат на което журналистът успял да се оттегли. Словесната атака на Волен Сидеров се пренесла обаче пряко върху полицейския служител, отново с обиди и заплахи.

Полицаят е блъснат в областта под гърдите от Сидеров и в същото време на висок тон е обвинен от него, че сам е бутал и блъскал народен представител. В резултат от блъскането на Волен Сидеров, полицейският служител изпитал силна болка, залитнал назад и отстъпил.

Кадри от това поведение са били разпространени от медиите, посочват от прокуратурата.

Събраните доказателства сочат на хулиганство, извършено с особена дързост и нанасяне на телесна повреда на полицейски служител при и по повод изпълнение на службата му.