Масирана полицейска операция срещу незаконно оръжие и контрабандни цигари се провежда на територията на циганската махала в Ихтиман. До акцията се стигна след сблъсък между две цигански фамилии на 19 май.

До момента са иззети автомат "Калашников", боеприпаси, около 50 лични карти, 35 карти за банкомат, над 8000 лева, 1700 евро, над 100 стека контрабандни цигари, поясни директорът на Областната дирекция на полицията Николай Николов.

Приблизителният брой на лихварите е 6-7 души, но това е много трудно за доказване, коментира директорът на Районното управление в Ихтиман Владимир Сотиров. Дори и да бъде подадена жалба срещу лихвар, то тесните връзки между клановете бързо се задействали и тя се оттегляла.

Според Николай Николов именно лихварската дейност се явява и инкубатор за престъпността в района. За 50 лева се налагали свирепи лихви - до 500%.

В хода на акцията е обискиран домът на С.А. (32 г.) в кв. "Изток" в града са намерени автомат "Калашников", пълнител, патрон и гилзи в сак, завит в килим. С.А. и брат й -А.А. (31 г.), не представили разрешително за носене и съхранение на огнестрелно оръжие и боеприпаси и са задържани за 24 часа.

В хода на операцията е проверен дома на И.М. (43 г.) и Н.Я. (47 г.),, както и къща и приходящи помощни постройки, собственост на И.Т. (44 г.). Оттам са иззети патрон, разделителен знак "звезда" и гилза. По време на щателна проверка на адрес на ул. "Искър", ползван от тях,  служителите на реда се натъкнали на  46 лични карти, 35 карти за банкомат, пет пълномощни и 6500 лева.

Още две лични карти са иззети от адрес на ул. "Здравец" в постройка, ползвана за заведение от собственика А.Ж. (39 г.).

В дома на друг техен роднина - Б.М. (44 г.) полицаите открили 1700 евро, 1750 лева, тетрадка с имена вероятно на длъжници и пет мобилни телефона.

В къща на ул. "Мизия", собственост на В.Ж. (43 г.) служителите открили две тетрадки със списъци на длъжници. Полицаите претърсили и къща на ул. "Иглика", собственост на ЯД. (36 г.), където са намерени 107 стека цигари от различни марки без български акцизен бандерол.

Проверяващите инспектирали и дома на Р.С. (41 г.), който разпространявал контрабандни цигари. В трапезарията били открити и иззети 400 къса нередовни цигари "Виктори".

Образувани са досъдебни производства, работата по разследването продължава.