"За тези четири години, откакто работя във ВСС, опознах работата на инспекторите. Мисля, че бих могъл да се справя с тази работа, бих могъл да бъда полезен с опита, който имам, но всичко е в ръцете на депутатите".

Това заяви пред журналисти ръководителят на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Цони Цонев по повод това, че е предложен за инспектор в Инспектората към ВСС.

Припомняме, днес в правната комисия започва обсъждането на кандидатурите на партиите за членове на инспектората, който се избира от парламента. Цонев е номиниран от ГЕРБ, като по непотвърдена информация има сериозна опозиция срещу кандидатурата му от страна на левицата.

Цонев, който в момента е шеф на етичната комисия към ВСС, коментира предложението, минути преди началото на заседанието на съвета, което предстои да бъде избран градски прокурор на Софийска градска прокуратура.

Мандатът на сегашните съдебни инспектори изтича през януари 2012 г. Цони Цонев посочи, че познава съдийската работа дотолкова, доколкото се касае до организацията на движението на делата и спазването на сроковете.

Той заяви и че Инспекторатът и инспекторът не може да проверяват правилността на съдебните актове. „Аз като инспектор няма да се занимавам с проверка на това, доколко един съдебен акт е правилен или неправилен. Ще проверя дали е спазен срокът, предвиден в закона, за изготвяне на мотивите, например", обясни Цонев.

Той призна, че е мислил доста за това дали да приеме да бъде номиниран за инспектор след като му било предложено. „Беше ми предложено да се включа в тази номинация, мислих доста и прецених, че бих могъл да се справя и приех", сподели още той.

Цони Цонев гарантира, че познава дисциплинарната практика. Той заяви още, че независимо от споровете, които е имал в миналото, никога не е смесвал изпълнението на професионалните си задължения с лични пристрастия. „Ще бъда безпристрастен!", категорично обяви той.