Конструктивен и полезен разговор в рамките на два часа проведоха вътрешният министър Цветан Цветанов и членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Смятам, че бяхме много искрени един към друг", заяви вътрешният министър на излизане от ВСС.

Освен злоупотребите на съдии, в разговора е обсъдена и възможността висшите магистрати да използват фондовете на ДАНС и МВР при назначаване на съдии.

Пред висшите магистрати Цветан Цветанов описал няколко случаи на злоупотреби на магистрати, но без да споменава имена и допълнителни данни, тъй като информацията все още е класифицирана.
Цветанов обясни, че е съгласен висшите магистрати да използват информации от СРС-та при образуването на дисциплинарни производства срещу съдии. „В тази посока можем да изработим текстове, които да бъдат приети в парламента", коментира вътрешният министър.

Има политическа воля за промяна на досегашното статукво, допълни Цветанов. Взаимните нападки между двете институции, по думите на Цветанов не са били обсъждани.

Има недоверие към ВСС в обществото, посочи обаче вътрешният министър.
Това недоверие, по думите му, идва предимно заради скандалите с Красьо Чериня. „Идването ми във ВСС не е за да има война или противопоставяне", изтъкна вътрешният министър.

Усещането и съмнението за всички нас остават, както че има представители на Октопода в МВР, така и че има представители на Октопода във всички сфери, заяви Цветанов в отговор на въпрос коментирал ли е Октопода с ВСС в средите на висшите магистрати. Той допълни: „Не смятам, че ВСС е имунизиран от подобни явления."

Запознаването с класифицирана информация не определя дадено кадрово решение, смята вътрешният министър. Според него, когато ВСС има право на допуск до класифицирана информация, висшите магистрати ще могат да вземат най-обективните решения.

Допускът до квалифицирана информация няма да реши проблемите, но ще помогне, смята Борисов Велчев.

Според силовия министър допускът се налага, тъй като не всеки от членовете на ВСС познава представителите на всички съдилища. Цветан Цветанов смята, че добра идея е лично да се издава допуск до класифицирана информация.
По информация на news.bg от източник във ВСС двете страни не са стигнали до консенсус за допуска до класифицирана информация.

По думите на вътрешния министър двата часа разговор с висшите магистрати са били малко, за да се обсъдят всички проблеми. Коментирана е обаче темата за „лошите" съдии.

Пред висшите магистрати Цветанов посочил за пример организирана престъпна група от девет души, които са разговаряли със съдия да им реши делото в тяхна полза. Делото на въпросната група многократно е отлагано, след което деветимата биват оправдани. Вътрешният министър посочи и че в момента част от тази група се издирва.

Още един случай е изтъкнал Цветанов - за разговор със съдия, който е трябвало да разреши дело в полза на провинилите се.
Трети пример е със съдията от СГС Петър Сантиров. Според Цветанов показателно е, че разрешението за използване на СРС-та в случая със Сантиров е взето не от Софийския съд, а то друг съд.

Вътрешният министър отрече да има недоверие към председателя на СГС Георги Колев, но не отговори категорично дали е търсил разрешение за използване на СРС от друг съд, защото няма доверие към председателя на Софийски апелативен съд Пенгезов.
По информация на news.bg случаят е точно такъв.

Цветанов е запознал висшите магистрати с идеята си да бъде намален броят на ВСС. Според него обаче по темата трябва да се проведе дискусия след тълкувателно решение на Конституционния съд дали това може да стане с промяна в Конституцията, или по по-лек начин, а окончателното решение ще се вземе от парламента.

Към настоящия момент няма да се попълни парламентарната квота във ВСС, категоричен бе вътрешния министър. "Смятам, че взаимно се разбрахме", посочи още той.

По думите на Цветанов, с шефа на Върховния касационен съд Лазар Груев се извинили взаимно и си изяснили отношенията по повод на това на кого, колко и какви зъби ще паднат.
Взаимните пререкания помежду си Груев и Цветано си обяснили с „нервността в ежедневието си".

Допускът до квалифицирана информация няма да реши проблемите, но ще помогне, смята Борис Велчев по повод на повдигнатия от вътрешния министър Цветанов проблем.

Според него по тази тема трябва да се произнесе компетентният орган - Държавната комисия по сигурност на информаията (ДКСИ). „И ако ДКСИ каже, че трябва да се подадат молби за допуск, такива трябва да се подадат", коментира Велчев.

И вътрешният министър, и членовете на ВСС са съгласни, че са необходими промени в закона за СРС, така че данните, събрани със СРС, да се използват за образуването на дисциплинарни производства срещу магистрати.

И да имаме допуск, и да нямаме допуск, като нямаме право да ползване тези данни, особен смисъл няма", категоричен е главният прокурор.