Във всяко едно досъдебно производство господар е прокуратурата и след като така са преценили, те трябва да кажат защо сме стигнали до този край. Така бившият вътрешен министър Цветанов коментира факта, че държавното обвинение само се отказа да доказва част от престъпления, които приписваше на задържаните по делото "Октопод".

Мегаделото бе разделено на три части, като "Големият Октопод" така и не стига до обвинителен акт в четиримесечния срок, което означава служебно прекратяване.

Днес спецсъдът трябва да произнесе по случая.

В края на миналата година обвиняеми по това дело се позоваха на промените в Наказателно-процесуалния кодекс, според които ако един обвинен не се сдобие с обвинителен акт в съда в рамките на две години, той може да изиска от съда да накара прокуратурата да внесе акта или да прекрати делото.

Запитан дали е спокоен за доказателствата, които е предоставило подчиненото на него ведомство в началото на досъдебното производство, Цветанов отвърна, че всичко обявено в началния етап от прокуратурата е било на база именно тези събрани доказателства.

Бившият вътрешен министър коментира, че за оттеглянето е допринесла именно промяната в закона. Всичко планирано от прокуратурата и възложено като задачи е било изпълнено от МВР, увери той по отношение на „Октопод", една от мегаоперациите по негово време.