Вътрешният министър Цветан Цветанов не се отзова на поканата на Висшия съдебен съвет да присъства на откритото заседание днес.

Министър Цветанов обаче е изпратил писмо до всишите съдии, в което посочва, че е ангажиран със срещи, но се надява в най-скоро време да разговаря с представителите на ВСС.

Припомняме, поканата на ВСС е конкретно по повод изявления, тиражирани чрез средствата за масово осведомяване:
"Бихме искали да получим пояснение на думите: "Смятам, че сегашният Висш съдебен съвет е доста компрометиран ... Остава въпросителната дали Красьо Черния не е част от кадровиците на ВСС и дали "октоподите" не са част от кадровиците на ВСС", пише в поканата.

Съдиите изразяват и желание да се обсъди и важният въпрос за подобряване взаимодействието между МВР и ВСС в борбата с престъпността.

Ако служебните ангажименти не позволяват на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов да участва в утрешното заседание, поканата остава за следващото редовно заседание - 18 март, четвъртък от 9.30 часа.

Напрежението между МВР и съдебната система остава, след като Цветан Цветанов съобщи, че се правят опити да се намерят доказателства за престъпления по делото за пране на пари Николов - Стойков, така че то да бъде прехвърлено в Германия. Целта е да се достигне до осъдителна присъда.

Вчера главнитя прокурор Борис Велчев каза, че се е нагърбил с ролята на посредник между институциите, за да се изгладят противоречията и да се работи съвместно в борбата срещу престъпността.