Изслушването на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов за случая с бебето в горнооряховската болница не се проведе в парламента.

Поради липса на кворум заседанието беше закрито и депутатите не успяха да чуят министъра за разминаването между прочетените от него от трибуната СРС-та от разговорите между лекарите и данните от съдебномедицинската експертиза.

Това е резултатът след като от два дена депутатите от опозицията и Синята коалиция привикваха вътрешния министър и силов вицепремиер да се яви в пленарна зала и както от трибуната прочете Специалните разузнавателни средства (СРС) от разговорите на лекарите по случая с бебето от Горна Оряховица, така и да  прочете резултатите от медицинската експертиза.

Втори ден опозицията очакваше Цветанов да говори от трибуната, но това така и не се случи. Той пристигна в пленарната зала малко след 18 часа, но повече от два часа не взе думата, макар постоянно да беше подканян от БСП да го направи. От своя страна председателстващата заседанието Цецка Цачева видимо показа, че няма намерение да го направи. Тя дори посочи, че според парламентарния правилник тя може да даде думата на министър само, ако той я изрично поиска. В същото време Цветан Цветанов мълчаливо седеше на обичайното си място и наблюдаваше дебатите по промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Поименната проверка, поискана от левицата, показа, че в залата са едва 111 избраници, при нужни 121. Парламентарният председател обяви края на заседанието и насрочи следващо за 12-ти януари 2011 година.

Така поправките в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се регламентира дейността на специализираните съдилища, останаха за гласуване през следващата година.

Изслушването на г-н Цветанов не се случи, не по наша вина", посочи пред радио „Дарик" Цецка Цачева.

Това, с което щях да започна и щях да завърша, е да изкажа едно голямо извинение към всички лекари, които са се почувствали засегнати. Искам да се извиня на всички, които са се почувствали засегнати, каза вицепремиерът пред журналисти в кулоарите.

Той посочи, че не е направил по-рано изказването си в парламента, защото в този момент са се приемали важни законодателни текстове.

Цветанов каза още, че всичко, което е направено, е само и единствено, за да бъдат събрани достатъчно доказателства, но той отказа да съобщи за СРС-та в болницата.

Междувременно РЗС настоя за създаване на парламентарна анкета комисия, която да проучи всички обстоятелства свързани с бебето в Горна Оряховица

Янев съобщи, че вече други парламентарни групи са изразили подкрепа. Той уточни, че лидерът на ДСБ Иван Костов категорично е съгласен, че трябва да се създаде такава комисия в парламента.

Проведени са консултации с БСП и ДПС.