Турската болнична верига Medicana Hospitals Group планира експанзия в чужбина, включително България и Румъния, твърди Хюсеин Бозкурт, председател на борда на директорите на Медикана.

"Напоследък работим по различни проекти в България и Румъния; и двете държави са членки на Европейския съюз", казва Бозкурт, цитиран от zdrave.net.

Той подчерта, че свободното движение на лекари и сестри в рамките на ЕС ще помогне на Медикана да управлява по-добре инвестициите си в тези държави, а свободното безвизово движение на хора ще осигури стабилен поток от пациенти за болниците им.

Частната верига от болнични лечебни заведения от Турция възнамерява да се разшири в държави като Румъния и България, за да се възползва от възможностите на здравната туристическа индустрия в ЕС.

Медикана, както и други частни доставчици на здравни услуги в Турция, се стреми да спечели дял от световния здравен туризъм, оценяван на 100 милиарда долара, като се разшири в съседни държави.
В момента Турция привлича около 500 млн. долара, но според Хюсеин Бозкурт може да достигне между 7 и 8 млрд.

Медикана оперира в други държави, като се фокусира повече върху трансфер на технологии и експертни решения, отколкото върху директни инвестиции.

„Натрупахме сериозни технически умения в изграждането на болници, от дизайна на сградата до оборудването й с медицински технологии, от управлението на болничен персонал до осигуряването на услуги за близките на пациентите", посочи Бозкурт.

"Ето защо се опитваме да печелим повече от ноу-хау, отколкото да поемаме директно финансова отговорност за нови инвестиции в тези държави", обясни още той.

По думите му, Медикана обмисля потенциални възможности и в Либия, Египет, Сирия и Албания. Представители на болничната верига са в контакт с инвеститори от тези държави, които търсят възможности за подобряване на мениджмънта на съществуваща инфраструктура или усъвършенстване на болници.