Тютюнопушенето през периода на бременността се отразява върху функцията на щитовидната жлеза,  както на майката, така и на плода, според ново проучване.

Данните цитирани от Medical News Today, са били публикувани в The Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM).

Учени от Пенсилвания, САЩ са проследили влиянието на тютюнопушенето върху функциите на щитовидната жлеза при две групи жени в различни етапи от бременността - през първото и последното тримесечие.

И при двете групи е било установено, че пушенето по време на бременност се свързва с промени в хормоналните нива на щитовидната жлеза на майката.

Д-р Байджей Вейдия от училището по медицина в Пенсилвания, съавтор на статията, подчертава, че са били измерени и нивата на щитовидния хормон в пъпната връв на бебетата на пушещи майки.

Било е установено, че свързаните с тютюнопушенето промени засягат и плода. Д-р Вейдия смята, че нарушената функция на щитовидната жлеза може да има тежки последици по отношение на развитието на бебето.

Изследването е показало също, че при майките, които са спрели цигарите през периода на бременността, хормоналните нива на щитоводната жлеза са достигнали стойности, близки до тези на непушачите, което предполага, че промените в нея са бързо обратими.

Оптималното функциониране на щитовидната жлеза на майката е от съществено значение по време на бременност.
Неблагоприятните последствия, свързани с нейната дисфункция включват повишен риск от аборт, преждевременно раждане, ниско тегло и аномалии в невро-психичното развитие на бебето.

Повече информация за отказване от цигарите и IQS може да получите на тел.02/989 82 10 или на www.iqsbulgaria.com.