Обвиненият за убииството на 23-годишната студентка Вероника Здравкова - Илиян Здравков, иска по-лека присъда. Той ще застане отново пред Темида на 15 февруари, понеделник, съобщи Дарик.

Илиян Здравков обжалва пред Апелативния съд наложеното му от Окръжния съд във Велико Търново наказание.

На 15 септември Търновският окръжен съд призна за виновен подсъдимия Илиян Здравков по обвинението в грабежа и убийството на 23-годишната студентка. Магистратите постановиха 30 години затвор при първоначален строг режим. Тричленният съдебен състав присъди най-тежкото наказание при реда на съкратената процедура.

40-годишният рецидивист трябваше да изплати на родителите на Вероника кръвнина в общ размер на 200 000 лева.

Срещу присъдата постъпи въззивна частна жалба от служебния защитник на Илиян Здравков, в която се сочи, че наложеното максимално по закон наказание се явява прекалено тежко и се иска неговото смекчаване. Той пледира за смекчаващи вината обстоятелства. Не е ясно дали сред тях е споменат факта, че по време на нападението над Вероника Илиян е излежавал друга присъда.

Убийството беше извършено на 28 февруари 2015 година в района на жп гарата във Велико Търново. Здравков е откраднал дамската чанта на Вероника с два мобилни телефона, портмоне с 25 лева в него, сребърни бижута и лични вещи на обща стойност над 400 лева. След грабежа криминално проявеният мъж е убил момичето с няколко удара с брадва по главата.

В хода на разследването той е направил пълни самопризнания, а в съдебната зала заяви, че съжалява за стореното. Преди трагедията с Вероника Илиян Здравков е осъждан шест пъти за кражби и грабежи.