Убиецът на студентката Вероника от Велико Търново поиска присъдата му да бъде намалена. Великотърновската апелативна прокуратура пък иска наказанието да бъде потвърдено.

Припомняме, че Илиян Здравков бе признат за виновен за убийството на студентката и бе осъден от Великотърновския окръжен съд на 30 години затвор при строг режим. Здравков също е осъден да заплати по 100 000 лева обезщетение за нанесени неимуществени вреди на близките на убитото момиче.  

По време на заседание на Апелативния съд прокурорът заяви, че жалбата на Здравков е неоснователна. Той е категоричен, че размерът на наложеното наказание е законосъобразно и правилно определен. Обвинителят поиска присъдата на първоинстанционния съд да бъде потвърдена, съобщават от прокуратурата.

Тъй като делото в Окръжния съд протече по съкратената процедура, Здравков избегна доживотния затвор.

Пред апелативните магистрати защитникът му Кирил Станчев аргументира искането за намаляване на присъдата с факта, че Здравков бил признал вината си, разкаял се и помогнал за разкриването на престъплението. Адвокатът заяви, цитиран от БНР, че престъплението било разкрито благодарение на признанията на Илиян Здравков.

Самият Здравков заяви пред апелативните магистрати, че съжалява. Той поиска поне малко да намалят присъдата му.

От своя страна родителите на Вероника Здравкова са категорично против намаляването на наказанието на убиеца. Бащата Трайчо Трайков настоява присъдата да остане 30 години, защото по-висока не могат да искат.

В рамките на месец Апелативният съд ще излезе с решение.