Максималното наказание от 30 години затвор при първоначален строг режим получи убиецът на 23-годишната Вероника Здравкова.
Присъдата бе прочетена от съда във Велико Търново днес и може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативния съд.

Това е максималното възможно наказание, предвидено от закона, и беше поискано от прокуратурата за Илиян Здравков.

Обвиняемият Илиян Здравков направи самопризнания и съдът реши процеса да се гледа по съкратената процедура. Така той избегна доживотна присъда без право на замяна.

Припомняме, изчезването на 23-годишната Вероника потресе страната тази зима. След два дни издирване тялото й беше открито във водите на река Янтра. Убийството е извършено на 28 февруари, а за него беше задържан 40-годишният Илиян Здравков. Той е нанесъл осем удара по главата на момичето с брадва, докато чакал влака за Горна Оряховица.

Престъплението си е извършил без предварително обмисляне, като просто е решил да ограби студентката, докато тя се е прибирала от работа.

Към момента на задържането си Илиян Здравков има общо 6 присъди и е трябвало да бъде в затвора, за да излежава присъда за друго нападение, извършено на 1 юни 2014 година. Тогава също е трябвало да бъде в затвора по друга, предишна присъда.

Вчера родини на жертвата протестираха срещу възможността делото да се гледа по съкратената процедура, като подчертаха, че не вярват на твърденията за разкаянието на престъпника.
Те настояха, че доживотна присъда без право на замяна за убиеца на Вероника.

Тази сутрин приятели и роднини поставиха цветя на мястото, където тялото на вероника беше открито.

Съдия Теодор Милев конституира като частни обвинители граждански ищци родителите на Вероника - Надя и Трайчо Трайкови, и прие за разглеждане иска от общо 200 000 лв. неимуществени вреди.