Софийски окръжен съд остави в ареста Атанас Стоянов, станал по-известен като „убиецът от Костенец". Той е обвинен за убийството на Стефан Матрочийски, извършено на 15 септември тази година.

Според съда обвинението, което му е повдигнато, е изключително тежко и законът предвижда при осъдителна присъда от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. От събраните доказателства, свидетелските показания на очевидците, веществените доказателства и самопризнанията на Стоянов, съдът може да направи извод, че именно той е извършил престъпленията, за които е обвинен.

Реална е опасността Атанас Стоянов да се укрие и значително по-малка е степента на опасност той да извърши друго престъпление, ако мярката му бъде променена в по-лека. Съдът обаче прецени, че с постоянното му задържане ще се предотврати и най-малката възможност той да окаже влияние на очевидците на инцидента. Мярката за неотклонение може да се обжалва в законовия тридневен срок пред Софийски апелативен съд.

На днешното съдебно заседание самият Атанас Стоянов заяви, че съжалява за случилото се. „Не мога да повярвам, че стана, но аз се отбранявах срещу човека, който ме нападна и скочи върху мен", заяви обвиняемият. Той посочи пред съда, че Стефан Матрочийски се е опитвал да извади пистолет, а самият Стоянов е стрелял два пъти предупредително. Двамата са се сборичкали и жертвата била случайно простреляна, докато се е опитвала да му отнеме пистолета.

Обвиняемият посочи още, че много късно е видял, че на мястото на инцидента е имало и друг човек - спътницата на Стефан Матрочийски. На въпрос на съдебния състав защо той я е отвлякъл и я е държал заключена, обвиняемият заяви: „Качих я в колата, защото не можеше да остане там".

Стоянов сподели, че е обмислял да отиде в полицията и да се предаде след инцидента, но не го е направил, защото е изпаднал в тежко психическо състояние. „За мен всичко това беше неизбежна самозащита. Не знам как се случи, но се случи, за което съжалявам", призна пред Софийски окръжен съд Атанас Стоянов.

Малко след края на съдебното заседание адвокатът на Стоянов, Радослав Фафаров, разказа, че клиентът му и жертвата са бивши военни и са имали право на оръжие. Стефан Матрочийски е прострелян със законно притежавания „Макаров" на Стоянов.

Адвокатът разказа, че месеци преди инцидента вилата на Атанас Стоянов е била обрана, а самият той е имал тежък здравословен проблем, който изисквал непрекъснато раздвижване. Заради двете операции за подмяна на ставите на краката, Стоянов решил, че ще бъде по-добре да стои повече време във вилата, като същевременно я пази.

В нощта на инцидента Стоянов чул шум и излязъл с прожектор и пистолет, за да види какво става. Започнала размяна на реплики между него и жертвата, разказа още Радослав Фафаров.