Зловещо убийство е извършено в село Новачене, община Ботевград. На брифинг в Съдебната палата на ръководителя Окръжна прокуратура-София Наталия Николова стана ясно, че полицията е открила кости и обгорени човешки останки в двора на къща в село Новачене.

След направени експертизи е установено, че костите са на 58-годишен мъж от селото, обявен за общонационално издирване. Убитият е водил скитнически начин на живот, като няма данни да е извършил престъпление. Самото убийство е било извършено в къща, намираща се далеч от селото с огромен двор и растителност над метър, метър и половина. Заподозреният е 77-годишният Огнян Наков, който е задържан за 72 часа.

В двора на къщата, където е било извършено убийството, е намерено огнище, като са открити и иззети над 20 кости с различна форма и размер. Около огнището са намерени още множество силно обгорени кости, както и брадва, по която в режещата ѝ част има следи от червеникаво-кафява течност. С експертиза е доказано, че става въпрос за кръв. Намерени са и иззети множество веществени доказателства.

Заподозреният за зловещото убийство живее в София. Използвал къщата си в Новачене за вила. С убития били приятели и редовно пиели заедно.

Това не е първо престъпление за заподозрения мъж. През 2020 г. той нападнал с брадва бащата на бившия кмет на селото. Имал e и бизнес в селото - гледал кози и държал заведение. Ставал агресивен след употреба на алкохол. Веднъж ударил и човека, който се грижел за козите му.

Убиецът и жертвата последно са забелязани заедно в събота. Ден по-рано между двамата е имало и скандал.

Откриха разчленено и обгорено тяло в Ботевградско
Обновена

Откриха разчленено и обгорено тяло в Ботевградско

Разследва се дали то е на изчезнал 57-годишен мъж

Разпитани са 15 свидетели и са назначени експертизи. Предстои да се внесе искане за взимане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо извършителя на убийството. Наказанието, което го грози, е от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Все още не се признава за виновен и не дава обяснение по случая. Не е правено полиграфско изследване.

Няма данни за съпричастност към самото убийство, но все още работата на терен продължава. Ако има и най-малки данни за помощ от някого, ще бъдат документирани по съответния ред.

Директорът на ОДМВР-София старши комисар Тихомир Ценов добави, че сигналът за изчезналия мъж е подаден на 14 май в 8.30 ч. сутринта в районно управление Ботевград. Съобщението е било подадено от мъж на 10 май, който съобщил, че нямал връзка с баща си. Снети са сведения от голям кръг от хора и от кмета на село Новачене. Това тежко престъпление е разкрито в рамките на ден, похвали се старши комисар Тихомир Ценов.

Главен инспектор Михаил Наумов, началник на сектор "Престъпления срещу личността" в ГДНП, допълни, че криминалистите в рамките на 24 часа успели по установените вече доказателства, да се изготвят експертизи, които да послужат за задържането на извършителя на това тежко престъпление.