Персоналът в 24-те дома за деца и младежи с увреждания ще бъде обучен по отношение на храненето и метода на интензивното общуване с т.нар. „лежащи деца".

Инициативата е в рамките на проекта „Детство за всички", изпълняван от Държавната агенция за закрила на детето в партньорство с министерствата на труда и социалната политика и на здравеопазването, както и Агенцията за социално подпомагане.

В обученията ще участват местните координатори по проекта, личните лекари на децата, представители на регионалните здравни инспекции и на отделите „Закрила на детето" и български експерти от английска фондация ЛУМОС.

Чрез реализирането на проекта се цели да се създадат условия за постоянна отговорност за храненето на 265 рискови деца и младежи. За тях е установено, че се нуждаят от спешни мерки, тъй като са с тежки и множествени увреждания и имат затруднения при приема на храна и течности.

Персоналът, който се грижи за тези деца, има нужда от усвояване на специфични способи при храненето, което да е съпроводено с емоционален контакт по т.нар. метод на интензивното общуване.

По време на обученията консултантите ще се включат в храненето на децата заедно с персонала и ще организират сесии по интензивно общуване с децата, като ще демонстрират на практика как трябва да се прилага този метод.

Ще се изготвят препоръки за всяко дете. Също така консултантите ще предоставят разработена документация за отбелязване на напредъка във връзка с храненето и интензивното общуване, която персоналът ще трябва да попълва занапред.

Първите обучения ще се проведа в домовете за деца с умствена изостаналост в с. Петрово, Благоевградско, и с. Гомотарци, Видинска област.