Правителството одобри предложението на МВР за създаване на възможност за удължаване с една година срока на следгаранционната поддръжка на съществуващата централизирана информационна система. Тя е с децентрализирано персонализиране на българските лични документи (БЛД), на консумативи и лицензи, съобщиха от Министерския съвет.

На 4 август т. г., в изпълнение на решенията по т. 26 от заседанието на Министерския съвет на 17 февруари 2016 г., е сключен договор за следгаранционна поддръжка на техническите и програмни средства на централизираната информационна система с децентрализирано персонализиране. Тогава е започнала работата по определяне на нов модел за централизирано персонализиране на българските лични документи. Срокът на договора е едногодишен.

Днешното решение позволява да бъде избегнат евентуален риск от недостиг на технологично време за определяне на новия модел преди изтичането на договора за следгаранционна поддръжка на действащата централизирана информационна система през август 2017 година.

То гарантира, че при възникване на необходимост договорът да бъде продължен за още една година при съгласие и на двете страни по него, за да се защити общественият интерес в процедурата по издаване на български лични документи.