Престъпна група, занимавала се с неправомерно теглене и усвояване на банкови кредити, е задържана във Варна, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Установена е схемата, по която групата е работила - организатор на престъпната дейност е П.К. (36 г.), който ползвал личния си офис в града за подготовката на необходимия комплект документи за искания банков кредит. След това той лично предавал документите на Б.Е. (34 г.), който пък придружавал клиентите до банковата институция за теглене на отпуснатата сума. Там ги „поемал" кредитният инспектор Р. И. (35 г.).

Двама от членовете на групата - П.А. (31 г.) и С.А. (32 г.) набирали кандидатите за кредити от цялата страна, а М. И. (33 г) ги довеждал до Варна с автомобил. Изяснено е, че при подготовката на документите за тегленето на кредитите били използвани неистински печати на военни поделения, а кредитоискателите се представяли като военнослужещи.

Продължава работата по установяването на всички случаи на получените чрез измама кредити, техния размер и придобитата от престъпната дейност печалба за групата и за  клиентите им.

По случая е образувано е досъдебно производство.