Двама служители на съдебната охрана в Плевен са спасили арестуван за разпространение на наркотици в Съдебната палата в Плевен, съобщиха от прокуратурата.

Това се е случило на 8 декември, когато Валентин Колачев и Николай Вълов, и двамата младши инспектори, са оказали неотложна медицинска помощ на задържания Емил И.

Той получил епилептичен припадък в помещението за временен престой и изолация в Съдебната палата.

Двамата служители забелязали, че задържаният Емил е паднал на пода в помещението и останалите задържани се събрали около него.

Колачев и Вълов реагирали веднага и разбрали, че арестуваният си е глътнал езика. Отворили устата му с лъжица и освободили дихателните пътища.

През това време другите дежурни извикали екип на Спешна помощ. В съобщението на прокуратурата се казва, че "със своевременната си и адекватна намеса, младши инспектор Валентин Колачев и младши инспектор Николай Вълов на практика са спасили живота на задържания".

Емил е задържан по досъдебно производство за "държане на наркотични вещества с цел разпространение". От прокуратурата са поискали да му бъде наложена постоянна мярка "задържане под стража" и съдът е уважил това искане.

За своята бърза и адекватна реакция двамата младши инспектори са наградени с "Писмена похвала" със Заповед на Началника на Областно звено Охрана. От страна на окръжната прокуратура в Плевен пък ще бъде изпратено благодарствено писмо до главния директор на главна дирекция "Охрана" при Министерство на правосъдието.